FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poskupilo zaduživanje Italije nakon postizborne pat-pozicije

Autor: vmom
ZAGREB, 27. veljače 2013. (Hina) - Troškovi zaduživanja Italije u srijedu su snažno poskočili na aukciji obveznica koja je bila prvi test njezine sposobnosti da se dugoročno zadužuje nakon parlamentarnih izbora koji nisu donijeli stabilnu većinu nijednoj stranci.

Kako u srijedu prenosi britanski BBC News, Italija je prodala 10-godišnje obveznice uz kamatnu stopu od 4,83 posto, nasuprot 4,17 posto koliko je morala izdvojiti na posljednjoj sličnoj aukciji u siječnju.

Prodala je i 5-godišnje obveznice, također uz višu cijenu, po kamatnoj stopi od 3,59 posto, nasuprot 2,94 posto plaćenih na siječanjskoj aukciji.

Uspješno je ipak namaknula 6,5 milijardi eura prodajom svih ponuđenih obveznica na današnjoj aukciji s rokom otplate za pet i deset godina.

Rast troškova zaduživanja bio je očekivan, budući da su prinosi već uvećani u utorak nakon što parlamentarni izbori nisu nijednoj stranci donijeli stabilnu većinu u oba doma parlamenta.

Stranka lijevog centra Piera Luigija Bersanija osvojila je tijesnu većinu u zastupničkom domu, no nije osigurala većinu u Senatu.

Rascjepkani parlament vjerojatno će otežati pojedinoj političkoj grupaciji nametanje plana za oživljavanje gospodarstva, zbog čega bi mogao usporiti proces smanjenja golemog duga koji je lani dosegnuo 127 posto BDP-a, prenosi BBC.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙