FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Projekt izrade projektne dokumentacije za prugu Križevci-Koprivnica-državna granica

Autor: tmis
ZAGREB, 1. ožujka 2013. (Hina) - HŽ Infrastruktura predstavila je danas projekt sufinanciran s 85 posto sredstava iz EU fondova kojim se priprema projektna i ostala dokumentacija za rekonstrukciju postojećeg i izgradnju drugog kolosjeka željezničke pruge na dionici Križevci-Koprivnica-državna granica, u sklopu kojeg će se u iduće tri godine u suradnji sa stranim partnerskim tvrtkama pripremiti izvedba radova koja bi mogla početi 2016.

Tim se projektom pripreme dokumentacije, vrijednim 5,3 milijuna eura, zapravo zaokružuje izrada projektne dokumentacije za obnovu riječkog pravca, a nakon što je sredinom prosinca prošle godine HŽ Infrastruktura počela izradu projektne dokumentacije za obnovu još dvije dionice na tom pravcu s izgradnjom dvokolosječne pruge, na dionici Hrvatski Leskovac-Karlovac te na dionici Goljak-Skradnik.

Kao i na druga dva projekta i na danas predstavljenom za dionicu Križevci-Koprivnica-državna granica tvrtka-partner i voditelj projekta je URS Poljska, kazao je na predstavljanju predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić.

Na toj je dionici predviđena rekonstrukcija postojećeg kolosjeka i izgradnja drugog usporednog kolosijeka, kao i izgradnja potpuno novih dijelova pruge kojima će se voziti 160 km/h te novih kolodvora i stajališta. Procjena vrijednosti izvedbe na toj dionici iznosi oko 275 milijuna eura.

Završetkom obnove riječkog pravca, koji će uvijek više biti teretni nego putnički, i za što je izrada projektne i ostale dokumentacije ugovorena s EU fondovima, Hrvatska će dobiti moderan dvokolosječni pravac od Rijeke do mađarske granice, kojeg od 1. srpnja više nećemo zvati koridor Vb nego tzv. sržni mediteranski koridor EU-a, naglasio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Cilj Vlade je da se željeznička infrastruktura u Hrvatskoj obnovi i poboljša pametno, efikasno i racionalno, sa što manje novca iz državnog proračuna i sa što više iz EU fondova, i to posebno riječki pravac jer to u konačnici vodi i ka povećanju prihvatnog kapaciteta Luke Rijeka, istaknuo je.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić kazao je da je ova Vlada znatno pridonijela boljem iskorištenju sredstava iz pretpristupnih EU fondova, za što je sada ugovoreno oko 65 posto tih sredstava, a zatekli su prije godinu dana oko 37 posto. To se vidi i kod HŽ-a, čiji su projekti svi manje-više krupna infrastruktura i upravo se za to može povući najviše novca iz EU fondova.

Istaknuo je da sada imamo 20 milijardi eura identificiranih različitih projekata, od kojih su ovih dana identificirali sedam projekata vrijednih 600 do 700 milijune eura, koji su već spremni za natječaje.

Predstavnik Delegacije EU u Hrvatskoj Richard Masa kazao je da je cilj svih tih projekta da Hrvatska od 2015. do 2017. poboljša stanje na svojoj željeznici, kao i da je vrlo izvjesno da će i dobiti sredstva za te projekte iz EU fondova jer se radi ne samo o hrvatskoj nego i o umrežavanju sa EU infrastrukturom.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙