FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović o povlačenju hrvatskih vojnika iz Sirije

Autor: kgab
ZAGREB, 1. ožujka 2013. (Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u petak u Zagrebu da nije bilo zahtjeva izvana za povlačenje hrvatskih vojnika iz Sirije nakon novinskih izvješća da je Hrvatska prodavala oružje sirijskim pobunjenicima, nego da se nakon objave tih teza, koje je hrvatska vlada opovrgnula, bitno promijenio položaj hrvatskih vojnika na terenu jer postoji opasnost da ih zaraćene strane više ne smatraju neutralnima.

"Ne, nije bilo nikakvih zahtjeva izvana za povlačenje", rekao je Josipović odgovarajući na pitanje novinara je li možda bilo zahtjeva izvana za povlačenje hrvatskih vojnika iz Sirije.

Josipović je podsjetio da je s premijerom Zoranom Milanovićem raspravljao o novonastaloj situaciji nakon novinskih tekstova u kojima su iznose teze da je Hrvatska prodavala oružje pobunjenicima u Siriji, a koje je vlada opovrgla.

"Takva konstatacija bitno mijenja položaj naših vojnika na terenu. Naime, mi smo tamo zajedno s pripadnicima drugih zemalja u misiji koja je utemeljena na pretpostavci neutralnosti, u smislu da nas zaraćene strane smatraju neutralnima", rekao je predsjednik.

"Zapravo se mijenja pozicija hrvatskih vojnika jer postoji opasnost da ih strane više ne percipiraju kao neovisne. Dakle, to povećava rizik napada, mi smo imali nekoliko incidenata zadnjih mjeseci, i moram reći da prvo to nije u prirodi misije da u misiji sudjeluje netko koga možda neka od strana ne smatra neutralnim. A drugo, možemo reći da i priroda te misije na neki način diktira opremljenost i broj naših vojnika na terenu i ona sasvim sigurno ne bi odgovarala novonastalim okolnostima", kazao je Josipović.

Po njegovim riječima, premijer i on su smatrali da je "nužno da se naše snage iz Sirije povuku radi zaštite naših vojnika, ali ne samo naših vojnika nego naravno i partnerskih vojnika jer kako su tamo zajedno mogućim napadima bi bili i oni ugroženi. Dakle, smatramo da smo time postupili pravedno i fer prema našim partnerima u toj misiji."

Kada je riječ o donošenju odluke, Josipović je podsjetio da zakon predviđa dvije mogućnosti te da je on navijestio da će iskoristiti prvu, a to je da će vlada predložiti Saboru da se donese odluka o povlačenju i nakon toga bi on donio odluku o povlačenju, neku vrstu zapovijedi. Međutim, s obzirom da Sabor ne zasjeda drugi tjedan, predsjednik je najavio da će razmotriti i mogućnost da iskoristi drugu varijantu, a to je da predsjednik republike kao vrhovni zapovjednik donese sam odluku o povlačenju i da takvu odluku kasnije podnese Saboru na verifikaciju.

(Hina) xkga ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙