FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Navi Pillay: VS UN-a palo na ispitu u slučaju Sirije

Autor: rtom
ŽENEVA, 25. veljače 2013. (Hina/AFP) - Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay oštro je u ponedjeljak, na godišnjem zasjedanju tog tijela u Ženevi, kritizirala Vijeće sigurnosti jer sirijski slučaj nije iznijelo pred Međunarodni kazneni sud (ICC), a predsjednik Opće skupštine UN-a Vuk Jeremić osudio je "krvoproliće" u Siriji.

Neka država može biti tužena ICC-u samo ako je jedna od 122 država potpisnica Rimskog statuta kojim je sud osnovan ili ako je sudu tuži Vijeće sigurnosti UN-a, objasnila je u uvodu Pillay.

Ocijenila je da je "Vijeće sigurnosti palo na ispitu u slučaju Sirije unatoč opetovanim izvješćima o kršenjima ljudskih prava i zločinima koje su pripremili moj ured, međunarodno povjerenstvo za Siriju i organizacije civilnog društva".

U zadnjem izvješću od 18. veljače obje strane u sirijskom građanskom ratu, a to znači sirijski režim i sirijski pobunjenici, optuženi su za kršenja ljudskih prava i ratne zločine.

Švicarski šef diplomacije Didier Burkhalter osudio je "humanitarnu katastrofu" u Siriji i pozvao zemlje da produlje mandat istražnom povjerenstvu koji istječe 22. ožujka.

Također je pozvao Vijeće sigurnosti da proslijedi slučaj Sirije ICC-u.

Skupina od 57 zemalja predvođena Švicarskom takav je poziv već uputila 14. siječnja.

U uvodnoj riječi na godišnjem zasjedanju UN-ova Vijeća za ljudska prava Vuk Jeremić je rekao kako u dvije godine međunarodna zajednica nije uspjela okončati krvorpoliće.

"Trenutačni prekid neprijateljstva treba biti naš prioriet, a zatim kroz politički proces treba omogućiti građanima Sirije da slobodno odluče o svojoj političkoj budućnosti", rekao je predsjednik Opće skupšine UN-a i pozvao strane da prekinu građanski rat.

U Siriji je u dvije godine ubijeno 70.000 ljudi, prema UN-ovim podacima.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙