FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MORH uputio UN-u pismo o namjeri povlačenja s Golana

Autor: npav
ZAGREB, 28. veljače 2013. (Hina) - Ministarstvo obrane RH (MORH) u četvrtak je, nakon konzultacija s austrijskim partnerima, uputilo službeno pismo UN-u o namjeri povlačenja hrvatskih vojnika iz misije UN-a na Golanu, saznaje Hina iz MORH-a.

"Odluka o povlačenju donesena je u konzultaciji s partnerima na terenu, a to su austrijske snage i nakon toga je UN-u službeno upućeno pismo o namjeri povlačenja", rekao je za Hinu glasnogovornik MORH-a Mislav Šimatović.

"Daljnja procedura i dinamika povlačenja ovisit će o stanju na terenu, a ono što je sigurno, sljedeći kontigent hrvatskih vojnika neće biti poslan u UNDOF", objasnio je glasnogovornik MORH-a u telefonskom razgovoru.

Odluku o povlačenju hrvatskih vojnika iz misije UN-a na Golanu donijeli su hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović.

Odluka o povlačenju hrvatskih vojnika iz misije UN-a na Golanu u kojoj sudjeluje od 2008., kako je rekao Milanović na sjednici vlade donesena je zbog toga što hrvatskim vojnicima u toj misiji nije zajamčena sigurnost, nakon pisanja svjetskih medija o tome da Hrvatska navodno prodaje oružje sirijskim pobunjenicima, što je službeni Zagreb demantirao.

"S obzirom da su se sigurnosni uvjeti misije promijenili, rizik kojemu su sada izloženi naši vojnici prelazi razinu rizika na temelju kojeg je ustrojena misija, uključivši broj, organizaciju i naoružanje vojnika. Povećani i, karakteru misije, neprimjereni rizik ugrožava i hrvatske vojnike te vojnike zemalja-partnera", kaže se u priopćenju iz Josipovićeva ureda.

Misija UN-a na Golanskoj visoravni (UNDOF) uspostavljena je rezolucijom 350 Vijeća sigurnosti UN-a 1974. Ta je rezolucija ustanovila crtu razdvajanja između Izraela i Sirije nakon Jom kipurskog rata 1973., i kao ciljeve vojne misije UN-a odredila održavanje prekida vatre između Izraela i Sirije, nadgledanje razdvajanja izraelskih i sirijskih snaga kao i nadzor područja razdvajanja. Mandat UNDOF-a otada se obnavlja svakih šest mjeseci.

Trenutačno u misiji UNDOF-a ima 1.013 vojnika iz Hrvatske, Austrije, Indije i Filipina, 40 pripadnika međunarodnog osoblja te stotinjak civila. Hrvatski kontingent u promatračkoj misiji UN-a na Golanu trenutačno broji 97 ljudi. Prva dvojica časnika Hrvatske vojske upućeni su u tu misiju u svibnju 2008., a prva postrojba OS RH u sklopu UNDOF-a poslana je u lipnju iste godine.

(Hina) xnpav ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙