FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: 79 godina zatvora za ubojstva Hrvata i Bošnjaka iz Prijedora

Autor: rmav
SARAJEVO, 15. veljače 2013.(Hina) - Sud Bosne i Hercegovine u petak je pravomoćno osudio četvoricu pripadnika ratnog sastava policije bosanskih Srba na ukupno 79 godina zatvora proglasivši ih krivim za pogubljenje gotovo dvije stotine civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti s područja Prijedora.

Najteža kazna izrečena je Zoranu Babiću koji je osuđen na 22 godine zatvora, a istu presudu izreklo mu je i prvostupanjsko vijeće. Miloradu Škrbiću i Dušanu Jankoviću dosuđena je 21 godina zatvora, a Željko Stojniću 15 godina.

Kazna Jankoviću manja je za šest godina u odnosu na prvostupanjsku presudu, a Škrbić je kazna umanjena za godinu dana.

Sva četvorica sudjelovala u zločinima počinjenim na Korićanskim stijenama na obroncima planine Vlašić.

Tamo su u kolovozu 1992. godine pogubljeni hrvatski i bošnjački civili koji su prije toga bili zatočeni u logorima na području Prijedora poput zloglasnog Keraterma. Oko tisuću i 200 zatočenika je u logorima ukrcano u autobuse i kamione s obrazloženjem da ih se vodi na razmjenu.

Kolona vozila na putu za Travnik zaustavljena je na Vlašiću, a oko 200 zatočenika je izvedeno i potom strijeljano uz rub provalije.

Tijekom sudskog postupka utvrđeno je kako su ubojice, nakon što su strijeljali zatočenike, njihova tijela potom gurnuli u provaliju u kojoj su nakon toga bacali ručne granate kako bi bili sigurni da nitko nije preživio.

Zločin je ipak preživjelo dvanaest zatočenika, a neki od njih su se pojavili kao svjedoci tijekom suđenja prijedorskoj četvorki.

Ranije su pred Sudom BiH zbog sudjelovanja u ovim zločinima osuđena trojica bivših pripadnika prijedorske policije na po 23 godine zatvora.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙