FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sorensen: BiH se mora obračunati s korupcijom

Autor: zkre
MOSTAR, 14. veljače 2013. (Hina) - Posebni predstavnik Europske unije u BiH Peter Sorensen pozvao je političare u BiH na obračun s korupcijom po uzoru na zemlje regije ističući da ta pojava tjera strane ulagače.

"Morate isključiti korupciju ako želite da dođu investitori. Osnovni uvjet za to je da ne morate koristiti mito da biste normalno živjeli", rekao je danski diplomat na čelu ureda EU u BiH u intervjuu kojega su u četvrtak objavile "Nezavisne novine". Dodao je da borba s korupcijom postaje 'regionalni trend' koja će se realizirati i u Bosni i Hercegovini bez obzira kojom brzinom ova zemlja napreduje prema Europskoj uniji. U tome smislu istaknuo je da je važan nastavak reforme pravosuđa.

"Kada se bavite pitanjem korupcije, izravno ulazite u područje pravosuđa. I to je područje u kojem se pokazuje kretanje ka EU, u tome mi pomažemo. Zato mi ovako jako inzistiramo na reformi pravosuđa", dodao je Sorensen.

On je dodao da će međunarodna zajednica prihvatiti bilo koje rješenje presude Suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci kako bi se omogućilo da i predstavnici manjina budu birani u najviše državne institucije.

"Simetrično rješenje, asimetrično rješenje i tako dalje - to su samo 'naljepnice'. 'Naljepnice' koje se lijepe su u stvari najveći izazov s kojim se suočavamo u naporima da ispunimo ovu odluku. Moram prvo vidjeti ili, bolje rečeno, advokati moraju vidjeti je li kršenje ljudskih prava eliminirano ili nije", rekao je Sorensen.

Vodeće srpske, bošnjačke i hrvatske stranke predlažu različita rješenja oko provedbe presude Suda za ljudska prava. Bošnjačke stranke inzistiraju na jednakim rješenjima za izbor članova Predsjedništva i Doma naroda BiH u oba entiteta, hrvatske stranke traže da se zaštiti hrvatska pozicija kako im predstavnici drugih naroda ne bi birali njihove predstavnike, dok srpski političari isključivo zagovaraju da se predstavnici u državne institucije biraju s prostora toga entiteta i to izravnim načinom.

Sorensen je ohrabrujućim ocijenio što građani BiH u najvećem broju podržavaju približavanje zemlje Europskoj uniji, što smatra najvažnijom motivacijom za nastavak reformi.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙