FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanski premijer predložio za guvernera zagovornika "hrabre" monetarne politike

Autor: mpuk
TOKIO, 28. veljače 2013. (Hina/AFP) - Japanski premijer Shinzo Abe imenovao je u četvrtak iskusnog financijskog veterana kandidatom za guvernera središnje banke, odabravši srodnu dušu koja podupire njegov ambiciozan plan za izlazak iz dugotrajnog razdoblja gospodarske slabosti.

Haruhiko Kuroda, čelnik Azijske razvojne banke (ADB), u više je navrata kritizirao japansku središnju banku da ne čini dovoljno kako bi poduprla rast gospodarstva. Stoga će njegovo imenovanje na guvernersku poziciju vjerojatno rezultirati novom inicijativom za pojačanu potrošnju i agresivno monetarno ublažavanje.

Kandidati za viceguvernere su Kikuo Iwata, profesor ekonomije na tokijskom Sveučilištu Gakushuin, i Hiroshi Nakaso, izvršni direktor središnje banke.

Očekuje se da će parlament u narednim tjednima odobriti imenovanje sve trojice.

Glavni tajnik vladina kabineta Yoshihide Suga, glavni vladin glasnogovornik, istaknuo je da će nominirani "igrati ulogu kormilara 'hrabre monetarne politike' kojoj premijer teži".

Abeov recept za gospodarstvo pritisnuto višegodišnjom deflacijom potaknuo je kritike da vlada u Tokiju namjerno snižava vrijednost domaće valuta i riskira globalni valutni rat.

Kuroda je uzvratio tvrdnjom da je pad jena "prirodna korekcija", nakon što je japanska valuta krajem 2011. dosegnula rekordnu vrijednost prema dolaru od oko 75 jena za dolar. "Nenormalna" je japanska kronična deflacija, naglasio je.

"Nikada nijedna razvijena zemlja nije trpjela deflaciju 15 godina - to je nenormalno", rekao je Kuroda ovog mjeseca za japanske medije.

Tešku zadaću s kojom se suočavaju premijer Abe i izgledi guverner Kuroda ocrtava pad aktivnosti u japanskom gospodarstvu u razdoblju od listopada do prosinca treće tromjesečje zaredom. Odvojeni su podaci danas pokazali blagi oporavak industrijske proizvodnje u siječnju, sporiji no što se očekivalo zbog slabe inozemne potražnje, posebno iz Europe.

Proizvodnja se u siječnju povećala drugi mjesec zaredom, za jedan posto u odnosu na prethodni mjesec. Prilagođena za sezonski uvjetovane faktore, porasla je 2,5 posto, izvijestilo je ministarstvo gospodarstva, trgovine i industrije.

Ti podaci pokazuju da je pad proizvodnje „dotaknuo dno“, zaključuju u ministarstvu.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙