FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dužnosnici ECB-a protiv ciljanja tečaja eura

Autor: vmom
FRANKFURT, 15. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Predsjednik Europske središnje banke (ECB) i dva njemačka predstavnika u središnjoj monetarnoj instituciji eurozone oštro su se u petak usprotivili političkim pritiscima na ECB da cilja na određeni tečaj eura.

Netom uoči željno iščekivanog sastanka ministara financija G20, čelnik ECB-a Mario Draghi obrušio se na učestale primjedbe o valutama, ocijenivši ih "neprimjerenima, neučinkovitima i štetnima".

"Sve su te priče u proteklih nekoliko tjedana ili neprimjerene ili neučinkovite, a u svakom slučaju protivne su svrsi", kazao je Draghi na tiskovnoj konferenciji održanoj nakon sastanka s dužnosnicima ruske središnje banke.

Nakon redovnog zasjedanja ECB-a prije tjedan dana Draghi je poručio da će ECB budno pratiti utjecaj jačanja eura na gospodarstvo, potpirivši očekivanja da bi njegovo jačanje moglo biti otponac za smanjenje ključnih kamatnih stopa u eurozoni.

Čelnik njemačke središnje banke Bundesbanke Jens Weidmann, ujedno član 23-članog Upravnog vijeća u ECB-u, pridružio se Draghijevim ocjenama, poručivši da euro nije ozbiljno precijenjen i da ECB neće mijenjati monetarnu politiku isključivo na temelju utjecaja njegova tečaja na inflaciju.

Jačanje eura samo je jedan od čimbenika na temelju kojih se izračunavaju buduće stope inflacije, tumači on. "Zasigurno nećemo nijednu odluku vezanu uz monetarnu politiku temeljiti na samo jednom čimbeniku", dodao je.

Dvojica Nijemaca, Weidmann i Joerg Asmussen, koji sjedi u šestočlanom Izvršnom odboru ECB-a, kazala su da ECB neće ciljati tečaj određeni eura.

"Ne mislim da Draghi svojim izjavama nastoji bilo ojačati bilo oslabiti euro", kazao je Weidmann i dodao da će se ECB suzdržati od manipulacije ili izravnog ciljanja tečaja eura.

Francuski predsjednik Francoise Hollande prošlog je tjedna istaknuo mogućnost političkog upliva na tečajnu politiku, uputivši apel da se utvrdi srednjoročni ciljani tečaj eura, kako bi se suzbilo njegovo jačanje.

"Strahujem od politizacije valutnog tečaja", upozorio je guverner njemačke središnje banke Weidmann u jednom razgovoru za agenciju Bloomberg.

"Vidio sam naznake takvog trenda u Japanu ali ni najnovije izjave pojedinih europskih političara nisu daleko od toga", kazao je Weidmann u slabo prikrivenom otklonu Hollandeovog apela.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙