FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rabobank čeka novčana kazna zbog dogovaranja kamata - mediji

Autor: mpuk
AMSTERDAM, 26. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Očekuje se da će nizozemska grupa Rabobank biti kažnjena novčanom kaznom većom od 440 milijuna dolara zbog manipuliranja kamatnom stopom libor, izvijestila je u utorak novinska agencija Bloomberg.

Rabobank je druga financijska grupacija u Nizozemskoj po vrijednosti bilance a Bloomberg je izvijestio, pozivajući se na četiri izvora bliska istrazi, da bi mogla postići nagodbu s američkim i britanskim regulatorima vezano za optužbe da je pokušala manipulirati liboroma.

Londonska međubankovna ponudbena kamatna stopa libor i europska kamatna stopa Euribor ključni su europski pokazatelji cijena zaduživanja za banke.

Rabobank će vjerojatno platiti između 290 milijuna funti (438 milijuna dolara) koliko je britanski Barclays platio u lipnju i 612 milijuna dolara koliko je Royal Bank of Scotland platio ovog mjeseca, objavio je Bloomberg.

Kazna bi mogla biti naplaćena već u svibnju.

Nizozemska banka u korporativnom vlasništvu odbila je komentirati tu informaciju. U kolovozu je objavila da je primila nekoliko sudskih poziva i zahtjeva za informacijama o procesu utvrđivanja referentne kamatne stope u različitim zemljama, uključujući u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Švicarskoj, Japanu i Singapuru.

Švicarska banka UBS pristala je u prosincu platiti 1,5 milijardi dolara.

U srpnju je nizozemski list Het Financieele Dagblad izvijestio da je Rabobank otpustio četiri zaposlenika između 2008. i 2011. zbog manipulacije međubankovnim kamatnim stopama.

Više od desetak banaka i brokerskih tvrtki, među kojima su JP Morgan, Deutsche Bank i Citigroup, obuhvaćeno je istragom regulatora zbog manipulacije referentnim stopama kao što su libor i euribor.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙