FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenske banke u 2012. sa 606 milijuna eura gubitka

Autor: lfia
LJUBLJANA, 14. veljače 2013.(Hina) - Slovenske banke zabilježile su u 2012. godini ukupan gubitak od 606 milijuna eura, prema prvoj procjeni slovenske središnje banke, otkrio je u četvrtak, govoreći na bankarsko-financijskom forumu u Ljubljani, guverner Banke Slovenije Marko Kranjec.

Procijenjeni gubitak je veći nego u 2011., kada je iznosio 539 milijuna eura.

Prošla je godina tako treća godina za redom u kojoj je slovenski bankarski sustav zbog visokih otpisa i rezervacija na ime loših kredita zabilježio ukupan negativni rezultat, dok je u razdoblju od 2005. do 2011. u prosjeku bilježio dobitak od 140 milijuna eura.

Kranjec je na forumu vladu upozorio da nije važno samo sanirati banke koje imaju loše kredite nego se treba posvetiti spašavanju velikog broja prezaduženih poduzeća jer su te dvije stvari "dio iste priče".

"Nije dovoljno obnoviti izvore iz kojih su se do krize financirale banke, potrebno je i restrukturiranje realnog sektora, a to je zadaća vlasnika i vlade", rekao je Kranjec.

Ako se kreditni portfelj banaka idućih nekoliko godina ne očisti, vlasnici će opet biti pozvani da ih dokapitaliziraju, upozorava vladu guverner slovenske središnje banke.

Kranjec je inače u utorak u razgovoru za stručni list "Bančni vestnik" rekao da je teško ocijeniti koji bi model pomoći bankama za državu bio jeftiniji, osnivanje "slabe banke" ili nova dokapitalizacija Nove Ljubljanske banke (NLB) i drugih dviju banaka u većinskom državnom vlasništvu. Kranjec je ustvrdio da bi se osobno zauzimao za to da država banke dokapitalizira, a onda ih proda.

Kranjecu sredinom godine završava mandat guvernera, a već je ranije dao do znanja da se neće kandidirati za novi mandat jer ispunjava uvjete za mirovinu.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙