FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tomašević: Zagreb ove godine nastavlja s turističkim porastima

Autor: tmis
ZAGREB, 26. veljače 2013. (Hina) - Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) ove godine očekuje nastavak porasta turističkog prometa u Zagrebu čemu bi uz očekivani ulazak Hrvatske u EU trebali pridonijeti i brojni kulturni programi, sve više novih turističkih proizvoda te sve veća popularnost Zagreba na stranim turističkim tržištima, ističe u razgovoru za Hinu direktorica TZGZ-a Amelia Tomašević.

U očekivanju ulaska Hrvatske u EU ove godine, TZGZ je provela 'malo' istraživanje koje je pokazalo da su gotovo svi glavni gradovi zemalja koje su u ušle u EU iste godine zabilježile poraste turističkog prometa pa Tomašević smatra da će se to dogoditi i Zagrebu.

Možda to neće biti porast od 30 posto, kako se primjerice dogodilo Ljubljani kada je Slovenija ušla u EU, ali bi moglo biti oko 20 posto.

Poraste posebno očekuje po 'city break' (vikend i dvo-trodnevnim) programima te u kongresnom turizmu, tim više što je Zagreb na ovogodišnjoj međunarodnoj kongresnoj burzi Conventi u Ljubljani dobio nagradu za najbolju destinaciju kongresnog turizma.

Pažnju turista i profesionalaca Zagreb će ove godine privući i kandidaturom za nagradu "Zlatni cvijet Europe 2013" (Entente Florale Europe-EFE), povodom čega će međunarodni žiri EFE krajem lipnja doći u 'inspekcijski' boravak.

Tu je kandidaturu inicirala TZGZ-a koja će ju i investirati, jer to, kakao kaže, košta, dok će Grad biti nositelj promocije i sveg onog što se u Zagrebu treba popraviti i predstaviti za tu kandidaturu.

Od novosti Tomašević ističe i znatno poboljšanu i raznoliku gastro ponudu u Zagrebu koja ga svrstava i među rijetke gradove u Hrvatskoj jer osim nacionalnih restorana ima i libanonske, makedonske, bosanske, kineske, talijanske, azijske, francuske i druge.

Sve češće se ugostitelji odlučuju i za otvaranje malih obiteljskih hotela, poput primjerice obitelji Puntijar čiji se mali hotel otvara ove godine, a sve boljim turističkim proizvodom Tomašević označava i privatne hostele koji se sve više otvaraju u Zagrebu.

To drži fantastičnim jer su novi hosteli ne samo jako lijepi, kvalitetno i moderno uređeni nego pravi mali multifunkcionalni objekti koji mladima nude smještaj u sobama s manje kreveta s zasebnim kupaonicama i druge sadržaje.

Zanimljivost pritom je da se na otvaranje hostela odlučuji mladi poslovni ljudi, a vjeruje i da će ta tržišna niša unijeti i dosta 'nemira' u hotelsku nišu s tri zvjezdice.

Trenutno je u Zagrebu privatnih 24 (registrirana) hostela, dok ih je prije deset godina bilo jedan ili dva privatna i jedan Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza (HFHS).

Veliki porast u Zagrebu bilježi i privatni smještaj, posebno privatni apartmani koji zadovoljavaju kriterije 4 i 5 zvjezdica, imaju potpunu uslugu, na odličnim su lokacijama u samom centru grada i koliko zna svi prilično dobro rade.

Aktivnih iznajmljivača u Zagrebu trenutno ima blizu 250, neki od njih imaju i više objekata (apartmana/soba) koje turistički iznajmljuju, dok ih je prije deset godina bilo 30-ak.

Tomašević očekuje da će turiste ove godine u Zagreb privući i veliki projekt "Zagreb KUL/COOL" ili Zagrebačko kulturno ljeto, koje TZGZ radi u suradnji s gradskim uredom za kulturu nastojeći objediniti i uravnotežiti brojne programe kako se ne bi, kao zadnjih godina, preklapali.

Prva brošura s programima očekuje se u ožujku, te će i time, ističe Tomašević, Zagreb pokazati da je zapravo jedini grad u Hrvatskoj koji ima i najdulju ljetnu kulturnu ponudu, od lipnja do kraja rujna.

Posebnost zagrebačkog ljeta je i to što nudi brojna ulična i događanja na trgovima, i to besplatno, što ocjenjuje jako važnim za grad jer mu daje živost i obogaćuje turističku ponudu, a to na kraju jako cijene i građani i turisti.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙