FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijansko turističko tržište i dalje u krizi, ali Hrvatska možda slično kao lani

Autor: tmis
ZAGREB/MILANO, 15. veljače 2013. (Hina) - Talijansko turističko tržište i dalje je u krizi slijedom nastavka ekonomskih problema u toj zemlji, a vodeći touroperateri i hotelijeri suzdržani su i oprezni u predviđanjima za ovu godinu, pa tako i za Hrvatsku, tim više što se baš pred ljeto najavljuju novi 'udari po džepovima' građana što će se zasigurno negativno odraziti na odlazak Talijana na odmore u inozemstvo i u svojoj zemlji.

Istaknuo je to u telefonskom razgovoru za Hinu direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Milanu Dario Matošević prenoseći dojmove i informacije s ovotjednog najvećeg turističkog sajma u Italiji, BIT, koji se od 14. do 17. veljače održava u Milanu i na kojem se uz dvije tisuće izlagača iz 120 zemalja predstavlja i Hrvatska.

I sam je sajam, naglašava Matošević, potvrdio da je stanje u turizmu u Italiji teško jer je registriranih 30 posto manje izlagača-talijanskih hotelijera i touroperatora, od čijeg se udruženja čulo da je Hrvatska prošle godine s tog tržišta 'dobro prošla' i 'dobro radila' budući je pad dolazaka i noćenja talijanskih turista bio ispod 10 posto.

Brojne druge inozemne turističke destinacije lani su s tog tržišta zabilježile znatno veće minuse, a i središnja talijanska banka je objavila da je pad potrošnje talijanskih turista prošle godine u inozemstvu bio oko 12,5 posto, a tako su u prosjeku išla i putovanja, prenosi Matošević.

Za Hrvatsku se na sajmu BIT čula i dobra vijest da će već od travnja početi voziti novi trajekt na liniji Ancona-Split kapaciteta oko tisuću putnika, i to u početku tri puta tjedno, a kasnije i češće, što će zasigurno pridonijeti turističkom prometu iz Italije u Dalmaciji.

Za sve druge prognoze Matošević kaže da je još prerano, ne samo zbog krize nego i zbog poznate, tradicionalne činjenice da se Talijani za putovanja odlučuju otprilike 45 dana prije.

U sklopu hrvatskog nastupa na sajmu BIT u Milanu, čiji je nositelj HTZ, večeras će se u hotelu Principe di Savoia održati prezentacija hrvatskih vina koju će voditi sommelier i višestruki državni prvak Hrvatske Sandi Paris iz Pule.

Bit će govora i o hrvatskoj gastronomiji, što je uz vino, uvijek bio jedan od jačih motiva Talijanima za dolazak u Hrvatsku, posebno u najbliže destinacije u Istri i na Kvarneru, i to često na kratke i vikend programe.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙