FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčko gospodarstvo smanjit će se 2013., oporaviti 2014. - guverner

Autor: mkuz
ATENA, 25. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Grčko gospodarstvo dodatno će se smanjiti u ovoj godini da bi u 2014. uslijedio oporavak, kazao je u ponedjeljak guverner središnje banke George Provopulos.

Grčko gospodarstvo ukupno se smanjilo oko 20 posto od početka recesije u 2008. a stanje su dodatno pogoršale mjere fiskalne štednje koje su zahtijevali međunarodni zajmodavaci u zamjenu za financijsku pomoć i spas od vjerovnika.

"Nema sumnje da će 2013. biti još jedna teška godina", kazao je guverner Bank of Greece na sastanku dioničara banke.

Središnja banka potvrdila je prognozu o 4,5-postotnom padu BDP-a u ovoj godini, u skladu s projekcijama vlade i Europske komisije.

Provopulos, koji je poput kolega iz ostalih zemalja eurozone član upravnog vijeća Europske središnje banke, upozorio je pritom da se recesija ne treba koristiti kao izgovor za ublažavanje gospodarskih reformi. Time bi se riskiralo povjerenje ulagača i međunarodnih zajmodavaca koje je stečeno bolnim žrtvama, naglasio je.

"Striktno poštivanje ciljeva osigurat će kontinuirani priljev pomoći i otkloniti jednom i za svagda rizik izlaska iz eurozone a pomoći će nam također privući nove investicije i posredovati jasnu poruku da je najgore iza nas", nadodao je.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙