FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čović: Distrikt Posavina nije realan; potvrđena suradnja s Dodikom

Autor: rmav
SARAJEVO, 25. veljače 2013.(Hina) - Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak u Banjoj Luci kako uspostava posebnog distrikta na području Bosanske posavine nije realna dodajući pritom kako njegova stranka u razmišljanjima o unutarnjem preustroju Bosne i Hercegovine prihvaća Republiku Srpsku kao realnost.

"Rješenja koja se nude moraju biti odraz realne političke snage", kazao je Čović novinarima nakon radnog susreta s predsjednikom RS Miloradom Dodikom dodajući da ideja o Bosanskoj posavini kao distriktu nije realna.

Zamisao o uspostavi Posavine kao posebnog područja ranije su predlagale mnoge nevladine udruge držeći da bi se na taj način potaknuo povratak brojnih prognanika s tog područja.

Čović je u Banjoj Luci boravio kako bi sudjelovao na tribini HDZ BIH o aktualnom stanju u zemlji.

Čović i Dodik ponovno su potvrdili kako "veoma dobro surađuju" te kako među njima dvojicom i strankama koje predvode nema neslaganja unutar koalicije koju tvore na državnoj razini.

Čović je ranije izjavio kako se sadašnje vodstvo HDZ BiH zalaže za teritorijalni preustroj BiH kroz uspostavu četiri teritorijalne jedinice od kojih bi jedna bila Sarajevo kao distrikt.

U ponedjeljak je objasnio kako pritom nije imao u vidu promjene sadašnjih granica Republike Srpske. "O poziciji RS trebaju odlučivati isključivo njezini građani i političari", izjavio je Čović.

Dodik je pak dodao kako su on i Čović suglasni da se mora osigurati rješenje po kojemu neće biti moguće da netko drugi jednom narodu bira predstavnike u vlasti te da to žele postići i kroz očekivane promjene načina izbora članova Predsjedništva BiH.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙