FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Budimir najavio rasplet krize u FBiH kroz konzultacije sa strankama

Autor: rmav
SARAJEVO, 19. veljače 2013.(Hina) - Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir izjavio je u utorak kako će uskoro uslijediti popuna ustavnog suda tog entiteta o čemu ovisi i deblokada funkcioniranja izvršne vlasti, a ujedno je najavio intenziviranje konzultacija s ključnim političkim strankama s ciljem uspostave nove vlade.

"Izbor sudaca Ustavnog suda FBiH u završnoj je fazi i to sigurno neće biti zapreka u rješavanju sadašnje političke krize", kazao je Budimir novinarima u Sarajevu gdje se sastao s predstavnicima pet od sedam najvećih političkih stranaka zastupljenih u parlamentu FBiH.

Budimir je ove razgovore potaknuo nakon što su oba doma entitetskog parlamenta prošlog tjedna izglasala nepovjerenje sadašnjoj vladi FBiH, a Stranka demokratske akcije (SDA) potom se pozvala na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa kako bi spriječila stupanje na snagu takve odluke odnosno smjenu vlade u kojoj su sada i ministri iz njenih redova.

Ustavni sud koji bi trebao odlučivati o tome je li ugrožen vitalni nacionalni interes Bošnjaka ne može zasjedati jer u njemu nisu popunjena tri sudačka mjesta pa nema kvoruma za održavanje sjednica.

Budimir je kazao kako su on i dvojica dopredsjednika FBiH koji predlažu suce konačno usuglasili popis kandidata koji će uskoro biti proslijeđen parlamentu na odlučivanje.

Kako bi dodatno potaknuo rješavanje problema funkcioniranja vlade Budimir je pokušao okupiti predstavnike parlamentarnih stranaka, a pozivu su se uz SDA odazvali i iz Socijaldemokratske partije (SDP), Saveza za bolju budućnost (SBB), Hrvatske stranke prava (HSP) te Narodne stranke "Radom za boljitak" (NSRzB).

Iz HDZ BiH i HDZ 1990. odbili su poziv uz obrazloženje kako je Budimir nelegalni predsjednik koji ovime samo pokušava produžiti krizu vlasti.

"Ja s njim (Budimirom) nemam što razgovarati", izjavio je ranije predsjednik HDZ BiH Dragan Čović odbijajući poziv predsjednika FBiH.

"Uopće ne želim komentirati stajalište dva HDZ-a", kazao je u utorak Budimir ustvrdivši kako je u razgovoru s predstavnicima pet drugih stranaka ipak došlo do napretka iako nije bilo konkretnih zaključaka.

"Ovo je pomak u odnosu na dosadašnje stanje i odnose", kazao je Budimir najavivši za kraj narednog tjedna novi sastanak s predsjednicima vodećih parlamentarnih stranaka.

Predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta FBiH Fehim Škaljić (SBB) kazao je kako sadašnje probleme valja riješiti unutar institucija sustava.

Iako je i njegova stranka glasovala protiv sadašnje vlade te je u koaliciji s dva HDZ-a, Škaljić je izjavio kako je pokretanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa za kojim je posegnula SDA sasvim legitimno, a da nakon očitovanja Ustavnog suda o tome na legalan način treba pristupiti i imenovanju nove vlade koja će održavati volju parlamentarne većine.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙