FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 16. veljače 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

QUETTA, Pakistan - Broj poginulih u eksploziji bombe u subotu u pakistanskom gradu Quetti dosegao je sedamdeset i devet osoba, među kojima su i školska djeca, priopćila je u noći na nedjelju policija. "Otkrili smo još tijela u ostacima zgrade koja se urušila. Dosad smo iz ruševina izvukli 79 tijela", rekao je policijski dužnosnik Wazir Khan Nasir. "Velika većina poginulih su šiiti", dodao je. Ranjeno je oko 200 ljudi, a spasilačke ekipe nastavljaju potragu za preživjelima. Eksplozija bombe dogodila se na tržnici a odgovornost je preuzela militantna sunitska skupina Lashkar-e-Jhangvi.

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić poručio je u subotu vladi da se "ne igra" vlastitom stabilnošću do lipnja, jer Srbija "puno toga ulaže" u pokušaj da dobije datum pristupnih pregovora s Europskom unijom. U intervjuu beogradskoj televizijskoj postaji TV Prva, Nikolić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim radom vlade Srbije, ali i prokomentirao nagađanja o narušenoj stabilnosti izvršne vlasti. "Mene mogu pitati za savjet i ja im dajem savjet - ne igrajte se do lipnja zato što puno toga ulažemo u pokušaj da dobijemo datum za početak pregovora s EU", rekao je Nikolić za TV Prva.

BEOGRAD - Zamjenik srbijanskog premijera i ministar obrane Aleksandar Vučić izjavio je u subotu da će Srbija proizvoditi visokosofisticirane rakete za Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), izvijestila je Radio-televizija Srbije (RTS). Vučić vodi srbijansko političko-gospodarsko izaslanstvo u dvodnevnom posjetu UAE, a nakon sastanka s prijestolonasljednikom i šefom te države šeikom Muhamedom bin Zayedom al Nahyanom, rekao je RTS-u da je s domaćinom postignuta suglasnost o nekoliko sporazuma koje će potpisati dvije zemlje, a posebno u vezi s ulaganjem u vojnu industriju. "To će biti najsofisticiranije i najmodernije oružje koje smo mi ikada napravili", istaknuo je u izjavi RTS-u Vučić i najavio da će u zajedničkom projektu "značajno više novca dati Emirati".

MOSTAR - Čelnici šest vladajućih stranaka u BiH su nakon sastanka održanog u subotu izrazili očekivanje da će do travnja postići dogovor o ustavnim reformama po presudi Europskog suda za ljudska prava, kako bi zemlja mogla podnijeti aplikaciju za članstvo u Europskoj uniji dok je posebni predstavnik EU u BiH (EUSR) Peter Sorensen na sastanku predstavio mogući kompromisni prijedlog oko izmjene načina izbora članova Predsjedništva BiH, izvijestila je Federalna televizija (FTV). Nakon višesatnog sastanka u Sarajevu čelnici SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990. Božo Ljubić, SDS-a Mladen Bosić i Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić bili su optimistični, no nisu iznijeli konkretne pojedinosti što bi mogao predstavljati kompromis. Po Lagumdžiji, posebni predstavnik Sorensen izrazio je spremnost pomoći kako bi se usvojile ustavne promjene kojima bi se provela presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu kako bi i predstavnici manjinskih naroda, uz tri konstitutivna naroda, mogli birati članove državnog Predsjedništva i gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda. Provedba ustavnih reformi uvjet je kako bi BiH podnijela zahtjev za otvaranje pregovora s Europskom unijom.

LONDON - Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay izjavila je u subotu da protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada treba otvoriti istragu zbog ratnih zločina i pozvala na hitnu akciju međunarodne zajednice u Siriji, uključujući i moguću vojnu intervenciju. Pillay je ponovila svoj poziv da se sirijskog predsjednika povjeri istrazi Međunarodnog kaznenog suda (ICC) zbog postupaka njegovih snaga u građanskom ratu, u kojem je prema UN-u zabilježeno gotovo 70.000 mrtvih u 22 mjeseca borbi. Upitana treba li Asad biti pod istragom zbog ratnih zločina, Pillay je za britanski Channel 4 News kazala: "On nije, ali bi trebao biti". "Ovo je moj snažan poziv koji sam uputila prije 18 mjeseci. Na temelju dokaza, rekla sam da su zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u Siriji počinile snage predsjednika Asada, njegove snage sigurnosti i druge skupine povezane s njim", rekla je.

RIM - Potres magnitude 4,8 pogodio je u subotu kasno navečer središnji dio Italije, priopćio je talijanski Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju. Zasad nema izvješća o žrtavama ili materijalnoj šteti. Potres se osjetio od Rima do Napulja te u susjednoj regiji Abruzzo. Epicentar je bio u Frosinoneu, mjestu na pola puta između Rima i Napulja, na dubini od 10,7 kilometara. Posebnu paniku podrhtavanje tla je izazvalo u regiji Abruzzo gdje je 2009. potres magnitude 6,3 izazvao ogromnu štetu u srednjovjekovnom gradu Aquili pri čemu je poginulo 309 ljudi.

RIM - Četiri Talijana koja su radila na obnovi studentskog doma u Aquili proglašeni su u subotu krivima za ubojstvo iz nehaja i osuđeni su na zatvorske kazne zbog rušenja doma u potresu 2009. u kojem je poginulo osam studenata. Bernardino Pace, Pietro Centofanti i Tancredi Rossicone, koji su 2000. izvodili radove na domu, osuđeni su na po četiri godine zatvora jer su svojim radovima dodatno pogoršali sigurnost zgrade. Pietro Sebastiani, član sveučilišnog tijela zaduženog za smještaj studenata, dobio je dvije godine i šest mjeseci, jer je tjedan dana prije potresa bio zadužen provjeriti sigurnost i zaključio da je zgrada sigurna. Srednjovjekovni grad Aquilu i susjedna sela 6. travnja 2009. pogodio je potres magnitude 6,3 u kojem je poginulo 309 ljudi.

MADRID - Tisuće osoba prosvjedovalo je u subotu u Španjolskoj tražeći donošenje novog zakona kojim bi se onemogućilo iseljavanje prezaduženih vlasnika koje je uništila ekonomska kriza iz njihovih stanova i kuća. Više tisuće ljudi prošlo je središtem Madrida, a slični skupovi održani su i u Barceloni i u još pedesetak gradova. Španjolski zastupnici prihvatili su u utorak otvoriti raspravu o inicijativi javnosti protiv iseljavanja. Pokret nazvan Platforma žrtava iseljavanja prikupio je 1,4 milijuna potpisa, gotovo tri puta više od 500.000 potrebnih u Španjolskoj da bi neki prijedlog zakona došao u parlament. Upravo je taj pokret pozvao na subotnje prosvjede kako bi se učinio pritisak na zastupnike da što prije izglasaju zakon.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙