FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: sirijske čelnike treba prijaviti ICC-u

Autor: akoz
ŽENEVA, 18. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Istražitelji Ujedinjenih naroda u ponedjeljak su rekli da sirijske čelnike koje su osumnjičili za ratne zločine treba izvesti pred međunarodni kazneni sud (ICC).

Istražitelji su pozvali Vijeće sigurnosti UN-a da "žurno djeluje kako bi se osiguralo da se odgovara" za kaznena djela, uključujući ubojstva i mučenja, koja su počinile obje strane u ustanku i građanskom ratu u Siriji u kojima je od ožujka 2011. ubijeno oko 70.000 ljudi.

"Sada je doista vrijeme... Imamo stalan sud, Međunarodni kazneni sud, koji je spreman preuzeti ovaj slučaj", rekla je na konferenciji za tisak u Ženevi Carla del Ponte, bivša glavna tužiteljica ICC-a koja se UN-ovoj skupini pridružila u rujnu.

Kako Sirija nije potpisnica Rimskog statuta kojime je ustanovljen ICC, jedini način da sud istraži stanje je ako dobije uputu od Vijeća sigurnosti. Rusija, Asadova dugogodišnja saveznica koja ima pravo veta u vijeću, protivi se takvom potezu.

"Mi ne možemo donijeti odluku. Ali možemo vršiti pritisak na međunarodnu zajednicu da donese odluke jer je vrijeme za djelovanje", rekla je del Ponte.

Skupina od dvadesetak stručnjaka pod vodstvom Brazilca Paula Pinheira pratila je linije zapovijedanja u Siriji kako bi utvrdila kaznenu odgovornost i pripremila možebitni sudski progon.

"Naravno da možemo identificirati počinitelje na visokim razinama", rekla je del Ponte i dodala da su to ljudi "sa zapovjednom odgovornošću.. koji su odlučivali, organizirali i bili sukrivci u zapovijedanju zločina". Ona je rekla sud za ratne zločine u Haagu žurno treba preuzeti slučajeve "vrlo visokih dužnosnika" ali ih nije imenovala u skladu s praksom istrage.

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙