FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam u vezi s gospodarskim izgledima podigao cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 31. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte stabilizirale su se u četvrtak na londonskom tržištu ispod razine 115 dolara za barel a potporu im je pružao optimizam da bi globalni gospodarski rast mogao potaknuti potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala gotovo nepromijenjena, kliznuvši na 114,73 dolara, nakon što je nakratko poskočila na 115,25 dolara, najvišu razinu od 16. listopada. Na američkom tržištu barelom se također trgovalo po neznatno nižoj cijeni, od 97,73 dolara. Jučer je dosegnuo najvišu razinu u četiri mjeseca.

"Čini se da se stanje u gospodarstvu poboljšava, i to ne samo u SAD-u već i u cijelom svijetu". Tu su i kontinuirane bojazni za opskrbu s Bliskog istoka i iz Sjeverne Afrike", tumači Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Obećavajuća prognoza gospodarskog rasta u Kini za 2013. potaknula je očekivanja o snažnom rastu potražnje za gorivom u najvećem potrošaču energije u svijetu.

I podaci iz eurozone ponudili su tračak nade nakon što je Europska komisija jučer izvijestila o neočekivano snažnom poboljšanju ekonomske klime u svim sektorima u siječnju, što je također poboljšalo izglede za naftnu potražnju.

Europsko gospodarstvo bit će ključ za određivanje potražnje svjetske nafte u 2013. godini, konstatirao je glavni ekonomist Međunarodne agencije za energiju (IEA) u četvrtak, upozoravajući da bi visoke cijene nafte mogle naštetiti rastu. "Ovih me dana najviše zabrinjava upravo cijena nafte", naglasio je glavni ekonomist IEA Fatih Birol uoči jednog seminara u Tokiju.

Odvojeno je Organizacija članica izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 111,43 dolara po barelu, što znači da je bila 91 cent viša u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙