FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Palestinac nastavlja štrajk glađu unatoč najavi oslobađanja

Autor: bcav
RAMALA, 21. veljače 2013. (Reuters) - Palestinac koji štrajka glađu u izraelskom zatvoru vjerojatno će nastaviti prosvjed, jer ne zna kada će točno biti oslobođen, iako je sud objavio da će njegova kazna isteći za dva tjedna, izjavio je u četvrtak palestinski dužnosnik.

Samer al-Isavi, koji štrajka glađu više od 200 dana, osuđen je 2002. pred izraelskim vojnim sudom na 26 godina zatvora zbog pokušaja ubojstva civila. Pušten je na slobodu u sklopu razmjene zatvorenika 2011., no uhićen je u srpnju prošle godine zbog kršenja pravila uvjetnog otpusta te je osuđen pred građanskim sudom u Jeruzalemu.

Sud ga je u četvrtak osudio na osam mjeseci zatvora, koji se računaju od datuma uhićenja, pa bi na slobodu trebao izaći 6. ožujka. No, palestinski dužnosnik rekao je kako se ne može sa sigurnošću reći da će Isavi biti pušten toga datuma, jer ga izraelsko vojno pravosuđe želi zadržati u zatvoru zbog navodnog kršenja uvjetnog otpusta slobode.

Dužnosnik izraelskih službi sigurnosti rekao je kako sam štrajk glađu predstavlja kršenje tih pravila.

Isavi je bio jedan od više od 1.000 palestinskih zatvorenika razmijenjenih 2011. za izraelskog vojnika Gilada Shalita, kojega su oteli militanti iz Gaze u sukobima s izraelskom vojskom 2006. Oko 5.000 Palestinaca nalazi se u izraelskim zatvorima, uglavnom zbog umiješanosti u napade na Izraelce.

(Hina) xbcav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙