FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zapadna obala: skup potpore zatvorenicima u štrajku glađu

Autor: vrad
RAMALLAH, 15. veljače 2013. (Hina/AFP) - Desetci Palestinaca ozlijeđeni su u sukobu s izraelskim redarstvenim snagama na Zapadnoj obali u petak na skupu potpore palestinskim zatvorenicima u Izraelu koji štrajkaju glađu, doznaje se od medicinskih izvora.

Blizu Ramallaha oko 3.000 Palestinaca pošlo je u povorci prema vojnom zatvoru Ofer, ispred kojega su izbili žestoki sukobi, rekao je novinar agencije France Pressea na mjestu događaja.

Dvojica prosvjednika koji su kamenjem gađali vojnike pogođeni su pravim metcima a 20 ih je pogođeno gumenim metcima, po medicinskim izvorima i palestinskim svjedocima.

Izraelska vojska je potvrdila da su vojnici koji su se uplašili za život ispalili u zrak prave metke.

Na kontrolnoj točki Džalameh blizu Dženina, na krajnjem sjeveru Zapadne obale, oko tisuću Palestinaca se sukobilo s izraelskim vojnicima. Četvero prosvjednika je ranjeno metcima a 20 se ozlijedilo udisanjem suzavca, rekao je francuski novinar.

Deset prosvjednika je uhićeno, izvijestila je vojska dodajući da je 150 Palestinaca gađalo vojnike kamenjem.

U četvrti Isavija u istočnom Jeruzalemu, stotine Palestinaca su se sukobile s izraelskom policijom a jedan je prosvjednik ozlijeđen u oko gumenim metkom, rekli su svjedoci.

Četvorica palestinskih zatvorenika - Samer Isavi, Džafar Ezedin, Ejman Šaravneh i Tarik Kada - štrajkaju glađu već nekoliko mjeseci, prosvjedujući protiv izraelske politike administrativnog pritvaranja i "lošeg postupanja" sa zatvorenicima. Isavi i Šaravneh počeli su štrajk u kolovozu 2012.

Po podatcima izraelske organizacije za ljudska prava B'Tselem, koncem 2012. u izraelskim zatvorima je bilo više od 4.500 Palestinaca.

Administrativni pritvor omogućuje držanje iza rešetaka bez optužnice i bez suda na šest mjeseci koji se mogu produžavati unedogled.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙