FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nema više "zatvorenika X" u Izraelu

Autor: bnov
TEL AVIV, 19. veljače 2013. (Hina/AFP) - Nijedan "zatvorenik X", zatvorenik pod lažnim imenom, ne nalazi se u nekoj od izraelskih kaznionica, izjavio je u utorak ministar unutarnje sigurnosti Yitzhak Aharanovitch, nakon što je 2010. preminuo Australac kojega se u tajnosti držalo u zatvoru u Izraelu.

"Nema anonimnih zatvorenika u Izraelu", izjavio je ministar čije riječi je emitirao javni radio. Po njemu, "postoji odgovarajući nadzor nad zatvorima, zakon se poštuje, postoji i velika briga za sigurnost izraelske države koja, da bi se zaštitila, ponekad provodi tajne akcije".

Glede zatvorenika Bena Zygiera, državljana australskog podrijetla koji je stekao izraelsko državljanstvo, pronađenog obješena u ćeliji zatvora blizu Tel Aviva u prosincu 2010., ministar je istaknuo da je "svako samoubojstvo vrijedno žaljenja ali ako je netko odlučio ubiti se ima izgleda da na kraju to i ostvari".

Dnevnik Maariv, citirajući dužnosnike zatvorskih službi tvrdi da se Ben Zygier objesio uz pomoć plahti u nužniku svoje ćelije koji nije bio pokriven kamerama. Dnevnik je istaknuo da zatvorske službe nisu obaviještene o eventualnim "samoubilačkim namjerama" zatvorenika.

Prema verziji kakvu predstavlja ministar, izraelski građanin koji raspolaže dvojim državljanstvom uhićen je prema zakonu i zatvoren pod lažnim imenom. Uživao je u svim pravima koja imaju zatvorenici i njegova je obitelj znala da je zatočen. Imao je pravo na odvjetnika, na psihološku pomoć i suđenje koje se odvijalo iza zatvorenih vrata iz razloga "nacionalne sigurnosti".

Po riječima ministra, Zygier je pristao biti zatvorenik pod lažnim imenom kako bi zaštitio nacionalnu sigurnost i obitelj. Pristao je i na zabranu objavljivanja o njegovoj aferi koju je potvrdila i predsjednica Vrhovnog suda Dorit Beinish.

Izvori koje u ponedjeljak citira australska televizija ABC objavili su da je Ben Zygier bio agent Mossada. Uhićen je jer je bio dvostruki agent i jer je informacijama opskrbljivao i australsku obavještajnu službu.

Resorni odbor Knesseta, izraelskog parlamenta, najavio je u nedjelju da pokreće istragu o "aferi Zygier".

(Hina) xbnš ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙