FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nadzorni odbor Dine poziva investitore da ubrzaju davanje ponuda

Autor: dsil
RIJEKA, 20. veljače 2013. (Hina) - Nadzorni odbor Dina Petrokemije od potencijalnih će investitora zatraži da ubrzaju davanje mogućih ponuda kako bi se u postupak predstečajne nagodbe ušlo s poznatim investitorom, izvijestio je predsjednik Sindikata Dine Predrag Mihaljević koji je nazočio današnjem sastanku Nadzornog odbora te tvrtke.

Po njegovim saznanjima, svi uvjeti za otvaranje predstečajne nagodbe su stečeni te se ono može očekivati za nekoliko dana.

Ako bi se u taj postupak ušlo bez poznatog investitora, to bi za radnike Dine u Omišlju značilo ponovno rad nekoliko mjeseci bez plaća, kazao je. Još se ne zna tko je novi investitor, nakon odlaska turskog Caliskana, a interes su, po dostupnim informacijama, iskazali hrvatski Crodux i njemačka Cassona, rekao je Mihaljević.

Sindikat Dine poziva Vladu da podrži Crodux ili drugog investitora barem u istoj mjeri kao što je podržavan Caliskan, kako bi se riješilo pitanje Dine, rekao je.

Mihaljević je ustvrdio da je trebalo produljiti jamstvo Caliskanu jer je izrazio spremnost pokretanja proizvodnje i isplata plaća radnicima uz uvjet produljenja jamstva. Kazao je da je nejasno zbog čega nije produljeno jamstvo ako nije bilo imena drugog investitora u tom trenutku.

Ističe kako bi stečaj bio najgore rješenje za sve, a daleko najveći gubitnik bila bi država i njene institucije i to zbog obveze zbrinjavanja 300 radnika, obveze zbrinjavanja i sanacije prostora Dine i opasnih kemikalija. Nadalje, HEP ne bi mogao naplatiti svoja potraživanja, a izgubila bi i komunalna društva i lokalna samouprava, kazao je Mihaljević.

Već sada probleme zbog prestanka proizvodnje u Dini imaju hrvatske tvrtke i obrti koji se bave proizvodnjom predmeta od plastike. Moraju uvoziti sirovinu, koja je do 30 posto skuplja i znatno lošije kvalitete od Dininih brendiranih proizvoda te time postaju nekonkurentni na tržištu, naveo je Mihaljević.

(Hina) xdsil yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙