FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dina: hitno zbrinuti opasne kemikalije

Autor: dsil
RIJEKA, 8. veljače 2013. (Hina) - Sindikat radnika u Dina Petrokemiji u Omišlju na otoku Krku u današnjem priopćenju za javnost navodi da je omišaljski općinski Stožer za zaštitu i spašavanje, sazvan na zahtjev sindikata i radničkog vijeća Dine, zaključio da je situacija u krugu ove tvrtke alarmantna zbog velike količine opasnih kemikalija i lošeg psihofizičkog stanja radnika.

Kako se navodi, Stožer je ocijenio da je vrlo opasno da na održavanju pogona rade radnici kojima mjesecima nisu isplaćene plaće te su zbog toga egzistencijalno ugroženi i mjesecima akumuliraju svoje nezadovoljstvo.

Stožer je zaključio da radnici zbog lošeg psihofizičkog stanja ne bi više smjeli kontrolirati i nadzirati postrojenja, a od nadležnih se državnih institucija zahtijeva hitna intervencija kako bi se opasne kemikalije kontrolirano zbrinule.

Sindikat radnika Dine navodi da je postupak sanacije 800 do 900 tona kemikalija dugotrajan i iziskuje značajna financijska sredstva. Osim toga, navodi se u priopćenju, taj posao mogu odraditi samo za takve operacije obučeni radnici Dine. Oni očekuju da ih se za taj posao plati, ali da se prije toga isplati svih osam zaostalih plaća. Mogući angažman neke druge tvrtke na tom poslu je ostvariv, ali bi bio znatno skuplji, ističe sindikat.

Nervoza i neizvjesnost kod radnika je pojačana nakon sjednice Nadzornog odbora Dine na kojoj, nakon odustajanja turskog Caliskana, nije bilo konkretnih odluka o eventualnom novom investitoru, navodi se.

Radnici još donekle gaje nadu u pozitivno rješenje s obzirom na to da su pristigle tri ponude potencijalnih investitora - Croduxa, Devon Tradinga u suradnji sa dioničkim društvom Cassona SE i ponuda investitora koji do kraja postupka želi ostati anoniman, kaže se u priopćenju.

(Hina) xdsil yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙