FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Većina srbijanskih stranaka za veću pomoć haaškim zatvorenicima

Autor: vili
BEOGRAD, 19. veljače 2013. (Hina) - Prijedlog srbijanskog nacionalnog vijeća za suradnju s haaškim sudom da se od ožujka poveća novčana pomoć svim državljanima Srbije optuženim pred ICTY-om u utorak je poduprla većina parlamentarnih stranaka, a usprotivili su zastupnici oporbene liberalno demokratske partije (LDP), ocijenivši tu ideju ciničnom.

Kako je rekao predsjednik nacionalnog vijeća za suradnju sa ICTY Rasim Ljajić, odluka o povećanju pomoći trebala bi stupiti na snagu u ožujku, a predviđeno je da ubuduće obitelji haških optuženika i osuđenika imaju pravo na četiri zrakoplovne karte godišnje za posjet. Također, pomoć trebaju dobiti i uhićeni optuženici, a ne samo oni koji su se dragovoljno predali.

Socijalisti premijera Ivice Dačića pozdravili su tu odluku, smatrajući kako bi je trebalo dopuniti te osigurati pomoć i članovima obitelji onih koji su već pravomoćno osuđeni, jer su se, kako je rekao šef zastupničkog kluba socijalista Branko Ružić, na sličan način i druge zemlje u susjedstvu odnosile prema svojim državljanima u Haagu.

Odluka je dobila potporu Jedinstvene Srbije i stranke umirovljenika, partnera u vladajućoj koaliciji, ali su joj se usprotivili zastupnici oporbene LDP, nazivajući je "vrhuncem cinizma prema svim građanima Srbije”.

"Jučer je umrla mlada osoba, jer nije bilo 18.000 eura za njezino liječenje, a u 2012. godini odvojeno je oko 150.000 eura za nešto na što nemaju prava ostali građani. Postoje u Srbiji i drugi pritvorenici pa im država ne pomaže na taj način", rekao je zastupnik LDP Bojan Đurić.

"Ako je ideja kopirati Hrvatsku koja je ulagala u obranu (haaških optuženika) i, navodno, zbog toga dobro prošla, ne mislim da to treba biti uzor za ovu zemlju", izjavio je zastupnik oporbene LDP u povodu odluke da država poveća pomoć obiteljima haških optuženika koji su srbijanski državljani.

(Hina) xvil yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙