FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

Autor: rtom
ZAGREB, 19. veljače 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta objavljenih do 12.30

SARAJEVO - Stanje u Bosni i Hercegovini najveći je problem na području zapadnog Balkana, ozbiljniji i od statusa Kosova, a kako bi se ono riješilo potreban je pritisak i organizirana akcija međunarodne zajednice, ocijenio je slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin. U intervjuu banjalučkim "Nezavisnim novinama" objavljenom u utorak Kacin, koji je i izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju, istaknuo je činjenicu kako unatoč činjenici da Beograd odbija priznati neovisnost Kosova makar postoji dijalog koji doprinosi postupnom normaliziranju stanja, dok toga u BiH gotovo uopće nema. "Bitnog dijaloga između Banje Luke i Sarajeva i dalje nema i zato su pritisak i organizirana akcija međunarodne zajednice nužni. Crna Gora odlično radi i napreduje ka ulasku u NATO iduće godine, a BiH kao da se mentalno i zemljopisno nalazi negdje iza Urala", kazao je Kacin. Glavna je zadaća naći izlazak iz ovakvog stanja na lokalnim političarima, no nužno je mijenjati i Daytonski ustav donesen 1995. godine, kaže Kacin. "Daytonski ustav mora se mijenjati kako bi se osigurala funkcionalnost BiH i njena europska budućnost", rekao je i dodao da prije toga Europska unija može malo toga uraditi kako bi pomogla BiH. Bruxelles toj zemlji može, primjerice, ponuditi financijsku potporu kroz pretpristupne fondove, no može i nametnuti sankcije protiv nekih političara koje smatra odgovornim za zastoje kako je to bilo u slučaju Bjelorusije.

LJUBLJANA - Vlada slovenskog premijera Janeza Janše nastavit će djelovati na započetim i dogovorenim projektima iako od petka koaliciju i vladu napušta još jedna stranka, tvrde Janšini bliski suradnici i članovi njegove stranke. Nakon Građanske liste (GL) koja je to već učinila, vladajuću koaliciju u petak napušta i prelazi u oporbu i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), a izjave o ostavci namjeravaju dati i dva njena ministra u vladi. Janšina vlada od petka će imati samo 36 glasova potpore u parlamentu od 90 zastupnika. Nova većina može u parlamentu predložiti mandatara prijelazne vlade.

SOFIJA - Jedanaest osoba, među kojima pet policajaca, ozlijeđeno je u prosvjedima protiv poskupljenja struje u ponedjeljak navečer u Sofiji, izjavio je u utorak ujutro direktor policije glavnog grada Valerij Jordanov. Nijedna osoba nije teško ozljeđena, rekao je i dodao da je 11 osoba privedeno zbog nereda. Prosvjednici, većinom mladi, u ponedjeljak navečer bacali su kamenje i boce na parlament i razbijali prozore u Sofiji, te oštetilo policijska vozila i brojne izloge. Računi za struju u siječnju, čiji je iznos više nego udvostručen u odnosu na prosinac, izazvali su prosvjede u cijeloj zemlji koji traju već devet dana. Poruke protiv vlade umnožile su se u ponedjeljak povodom ostavke pomoćnika premijera i ministra financija Simeona Džankova. "Ljudi odbijaju da njima upravlja nekoliko monopolista i oligarha", ocijenio je u utorak politolog Evgenij Dajnov na Novoj. Rekonstrukcija vlade trebala bi početi u srijedu u parlamentu, a oporba je zatražila ostavku vlade i prijevremene izbore. Premijeru Bojku Borisovu najbolje bi bilo da podnese ostavku", izjavio je socijalistički zastupnik Angel Najdenov.

JERUZALEM - Izraelski je vojnik izazvao zgražanje u svojoj domovini i na palestinskim područjima objavom fotografije koja prikazuje zatiljak palestinskog dječaka kroz ciljnik puške. Izraelska je vojska u utorak objavila da će o tom događaju provesti istragu. Vojnik, kojeg mediji opisuju kao 20-godišnjeg ročnika, fotografiju je objavio na stranici za razmjenu fotografija Instagram. Glasnogovornik palestinske vlade osudio je objavu fotografije. "Zbog nje je sada svaka palestinska majka zabrinuta za svoje dijete", rekao je Nur Odeh. "Fotografija nije u skladu s vrijednostima i s etikom izraelske vojske", objavila je vojska u priopćenju, dodavši da su vojnikovi zapovjednici obaviješteni o njegovu ponašanju. Izraelski su vojnici u prošlosti bivali osuđeni na zatvorske kazne zbog fotografija kojima su se izrugivali Palestincima.

TEL AVIV - Nijedan "zatvorenik X", zatvorenik pod lažnim imenom, ne nalazi se u nekoj od izraelskih kaznionica, izjavio je u utorak ministar unutarnje sigurnosti Yitzhak Aharanovitch, nakon što je 2010. preminuo Australac kojega se u tajnosti držalo u zatvoru u Izraelu. "Nema anonimnih zatvorenika u Izraelu", izjavio je ministar čije riječi je emitirao javni radio. Po njemu, "postoji odgovarajući nadzor nad zatvorima, zakon se poštuje, postoji i velika briga za sigurnost izraelske države koja, da bi se zaštitila, ponekad provodi tajne akcije". O zatvoreniku Benu Zygiera, državljaninu australskog podrijetla koji je stekao izraelsko državljanstvo, a pronađen je obješen u ćeliji zatvora blizu Tel Aviva u prosincu 2010., ministar je rekao "svako samoubojstvo vrijedno je žaljenja, ali ako je netko odlučio ubiti se ima izgleda da na kraju to i ostvari". Tvrdi da je zatvorenika ima sva prava kao i ostali zatvorenici i da je njegova obitelj znala da je zatočen. Izvori koje u ponedjeljak citira australska televizija ABC objavili su da je Ben Zygier bio agent Mossada. Uhićen je jer je bio dvostruki agent i informirao je i australsku obavještajnu službu. Resorni odbor Knesseta, izraelskog parlamenta, najavio je u nedjelju da pokreće istragu o "aferi Zygier".

BERN - Švicarska tvrtka Nestle, najveća prehrambena kompanija na svijetu, objavila je da povlači iz prodaje u Španjolskoj i Italiji dva jela koja umjesto govedskog sadrže konjsko meso. "Naša ispitivanja otkrila su tragove DNK konja u dva proizvoda na bazi govedine" njemačkog dobavljača "HJ Schypkea", objavila je švicarska tvrtka. Nestle je odlučio "smjesta" povući iz prodaje u Španjolskoj i Italiji raviole i torteline s mesom koji se prodaju pod nazivom Buitoni Beef Ravioli i Beef Tortellini. Udio konjetine u tim proizvodima malen je, ali ipak viši od jedan posto, ističe se u priopćenju. "Prehrambena sigurnost nije u pitanju ali krivo etiketiranje proizvoda ne ispunjava vrlo stroge kriterije koje potrošači očekuju od nas", ističe tvrtka. "Zamijenit ćemo ih proizvodima čija ispitivanja su potvrdila da sadrže 100 posto govedine", dodaje se u priopćenju.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙