FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žene i djevojčice sve češće žrtve afganistanskog rata

Autor: akoz
KABUL, 19. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Afganistanske žene i djevojčice sve više postaju žrtve nasilja, kako pokazuje 20-postotno povećanje ubijenih ili ranjenih među njima iako je broj civilnih žrtava pao po prvi puta u više godina, rekli su Ujedinjeni narodi u utorak.

UN je rekao da se Afganistan suočava s opasnošću povratka oružanih skupina, u skladu sa sve snažnijim strahovima da će doći do povećanja nesigurnosti kako se strane postrojbe spremaju napustiti zemlju do iduće godine.

Prijetnja afganistanskim civilima u 11-godišnjem ratu postala je bitan izvor napetosti u odnosima predsjednika Hamida Karzaija i njegovih međunarodnih pristaša, posebice kada pogibije civila uzrokuju strane snage.

Godišnje UN-ovo izvješće o civilnim žrtvama u Afganistanu pokazalo je da je broj poginulih civila s 3131 u 2011. godini u 2012. smanjen na 2754.

To je prvi pad tog broja otkako je 2007. UN-ova misija za pomoć u Afganistanu (UNAMA) počela brojati te žrtve.

UN je, međutim, rekao da se u 2012., unatoč dobrim vijestima, za 20 posto povećao broj ubijenih ili ranjenih afganistanskih žena i djevojčica. U prošloj je godini ubijeno više od 300 žena i djevojčica a više od 560 ranjeno.

"Tužna stvarnost je da su ubijene i ranjene dok su se bavili svojim svakodenvnim radovima, njihovim poslovima", rekla je UN-ova direktorica za ljudska prava u Afganistanu Georgette Gagnon.

Talibani i druge pobunjeničke skupine odgovorne su za 81 posto svih civilnih žrtava u prošloj godini, rekli su Ujedinjeni narodi.

Zabilježen je i povratak oružanih skupina protivnih talibanima ali koji nisu izravno vezane na vladine sange, posebice na sjeveru i sjeveroistoku zemlje.

"U nekim područjima takve su skupine nazočne i imaju vlast i nadzor veći nego nacionalne afganistanske snage sigurnosti", rekao je UN.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙