FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napad u Bugarskoj: Hezbollah osudio izraelsku kampanju

Autor: vrad
BEJRUT, 6. veljače 2013. (Hina/AFP) - Hezbollah je u srijedu optužio Izrael da potiče "međunarodnu kampanju ocrnjivanja" tog libanonskog šijitskog pokreta, pošto je Bugarska optužila Hezbollah za sudjelovanje u protuizraelskom napadu u srpnju 2012. u kojemu je poginulo šest osoba.

Drugi čovjek pokreta Naim Qassem osudio je u govoru "kampanju optužaba, neistina i ocrnjivanja koju Izrael vodi protiv Hezbollaha", ne komentirajući izravno optužbe Sofije.

"Nećemo popustiti pred pritiscima", rekao je, po Državnoj informativnoj agenciji (ANI).

Ustvrdio je da te optužbe neće spriječiti Hezbollah koji zagovara oružanu borbu protiv Izraela, da se nastavi naoružavati.

Izrael je odmah nakon napada optužio Iran da je naručio napad a Hezbollah za njegovo izvođenje, što Teheran niječe.

"Izrael vodi kampanju za ocrnjivanje Hezbollaha (...) u očima ljudi i država jer ga nije uspio pobijediti", dodao je šeik Qassem.

Smjerao je na rat iz 2006. između židovske države i šijitskog Hezbollaha kojim Izrael nije uspio neutralizirati tu stranku, saveznika sirijskog i iranskog režima.

Bugarska je u utorak imenovala Hezbollah organizatorom bombaškog napada 18. srpnja u zračnoj luci u Burgasu u kojemu je poginulo šest osoba - petero izraelskih turista i vozač autobusa. Kako navodi ministarstvo unutarnjih poslova, postoje "informacije o financiranju i o pripadnosti Hezbollahu dviju osoba, među kojima je i počinitelj napada".

Sjedinjene Države koje smatraju Hezbollah "terorističkom organizacijom" zatražile su zatim od Europske unije da donese mjere protiv Hezbollaha.

Libanonski premijer Najib Mikati, u čijoj vladi Hezbollah i njegovi saveznici imaju većinu, rekao je da će njegova zemlja surađivati sa Sofijom kako bi "rasvijetlili" okolnosti napada.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙