FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Analiza: Izrael očekuje sukobe na sjeveru padne li Asad

Autor: rtom
JERUZALEM, 5. veljače 2013. (Hina/AFP) - Pad režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada mogao bi raspiriti prigušene sukobe na sjevernoj granici Izraela koji će biti izložen novim prijetnjama kako radikalnih islamističkih skupina tako i libanonskog šijitskog pokreta Hezbollah iako bi ga pad Asada ujedno znatno oslabio, ocjenjuju analitičari.

"Promjena u Siriji mogla bi osloboditi radikalne elemente koji su sada aktivni protiv Asadova režima", kazao je visoki dužnosnik iz izraelske sigurnosne službe misleći na radikalne džihadističke skupine. "Te skupine bi mogle pokušati ubaciti se na naš teritorij ili napadati nas" iz Sirije, rekao je uz uvjet da ostane neimenovan.

Prijetnja leži u tome da sirijsko oružje, konvencionalno ili ne, padne "u loše ruke", primjerice u šake Hezbollaha, zakletog izraelskog neprijatelja.

Izraelski ministar obrane Ehud Barak u nedjelju je prešutno priznao da je izraelski zračni napad 30. siječnja ciljao zalihe raketa zemlja-zrak SA-17 ruske proizvodnje blizu Damaska te okolne zgrade u kojima je, kako se vjeruje na temelju američkih vojnih izvora, uskladišteno kemijsko oružje.

Sirijski ministar obrane Fahd Džasem el-Freidž rekao je u ponedjeljak da je tim napadom Izrael želio pokazati potporu ustanicima. Po njegovu objašnjenju, oružane bande (a tako sirijski režim redovito naziva pobunjenike) "desetak su puta napale istraživački centar kako bi ga uništile ili ovladale njime, no nisu uspjele pa ga je izraelsko zrakoplovstvo bombardiralo".

Izraelski dnevnik Yediot Aharonot prošli je tjedan ocijenio da "je sirijsko kemijsko oružje problem, ali jednako su opasne konvencionalne rakete".

Opasan je "pokret Hezbollah, ali opasne su i džihadističke skupine koje bi mogle preuzeti nadzor nad pograničnim područjem s Golanom (koji je okupirao Izrael). Te skupine u svojim bi rukama imale rakete, streljivo, a uza sve to manje odgovornosti" nego Hezbollah, strahuje izraelski list.

Umirovljeni general izraelske tajne službe Mossad, Amnon Sofrin, drži pak da džihadisti nisu dorasli Hezbollahu koji je jedini sposoban montirati kemijske glave na dugometne rakete kojima raspolaže.

U svakom slučaju, "izraelska vojska, a napose Sjeverno zapovjedništvo, u visokom je stupnju pripravnosti" i odgovorit će na svaki napad, napisao je u subotu vojni stručnjak za izraelski dnevnik Haaretz.

Izrael je zadnjih dana ponovno rasporedio proturaketni sustav Iron Dome (Čelična kupola) na sjeveru bude li potrebno odgovoriti na eventualnu vatru iz Libanona ili Sirije, dodao je Sofrin.

Izraelski sigurnosni dužnosnik koji je htio ostati neimenovan ocjenjuje da bi pad sirijskog režima nanio "težak, iako ne i smrtonosan udarac Hezbollahu" te dodao "Nema sumnje da bi pad (sirijskog režima) koji je saveznik Iranu bio udarac i Hezbollahu i Teheranu koji pokušava učiniti sve da to spriječi".

(Hina) xrt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙