FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSS: Očuvati obiteljska poljoprivredna gospodarstva

Autor: ivuc
OSIJEK, 15. veljače 2013. (Hina) - Osječko-baranjska Županijska organizacija HSS-a najavila je danas da će ta stranka ustrajati na tome da se očuvaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva kao nositelji poljoprivredne proizvodnje jer drži da samo tako hrvatsko selo, a time i Hrvatska, imaju izglede za opstanak.

Predsjednik Županijske organizacije HSS-a Zvonko Pongrac rekao je na konferenciji za novinare da je hrvatskome selu sada pomoć najpotrebnija jer obiteljska poljoprivredna gospodarstava danas imaju moćnije protivnike nego 2000. godine, kad je taj sustav uspostavljen, te je pozvao sve koji podupitu takvo stajalište da pomognu HSS-u u sprječavanju konačne rasprodaje Hrvatske.

Dodao je kako HSS od Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede traži da pričekaju bolja vremena za donošenje zakona o poljoprivrednome zemljištu, da u što kraćem roku seljacima isplate poticaje i smanje visoke cijene repromaterijala i PDV, čime bi pomogli hrvatskome selu i omogućili dodatno zapošljavanje.

Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Antun Laslo rekao je kako hrvatska vlada po tko zna koji put mijenja zakon o poljoprivrednome zemljištu koji nikada nije bio najpogodniji za obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Ocijenio je kako prijedlog zakona o poljoprivrednome zemljištu, koji je prošao prvo čitanje u Hrvatskome saboru, govori kako se saborska većina očito boji bogatog seljaka, a hrvatski seljaci nakon ulaska u Europsku uniju "žele biti ravnopravni europskim seljacima, a ne balkanski seljaci".

Laslo smatra kako seljaci žele kupnju, a ne zakup poljoprivrednoga zemljišta jer njime najbolje može gospodariti njegov vlasnik te da Hrvatska ima pad BDP-a upravo zbog lošega gospodarenja poljoprivrednim zemljištem.

Ustvrdio je kako kupnju zemljišta treba omogućiti pravim poljoprivrednim proizvođačima kojima je to jedina djelatnost, a prijedlog zakona o poljoprivrednome zemljištu ostavlja dojam da Vlada RH poljoprivrednike želi vratiti 20 i više godina unatrag, kad je zemljište bilo ograničeno na deset hektara.

(Hina) xivuc yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙