FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za subotu, 2. veljače

Autor: spar
ZAGREB, 2. veljače 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za subotu, 2. veljače.

DUBROVNIK - Dan uoči blagdana Sv. Vlaha, na Kandeloru (Svijećnicu), svečano se otvara 1041. festa tog dubrovačkog zaštitnika. Na svečanoj sjednici dubrovačkog Gradskog vijeća nazočnima će se obratiti predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko (11 sati, Gradsko kazalište Marina Držića). Festu sv. Vlaha otvorit će dubrovački biskup Mate Uzinić, prema tradicionalnoj ceremoniji koja počinje čitanjem Lausa (15,30 sati, ispred crkve sv. Vlaha). Rektor crkve sv. Vlaha mons. Toma Lučić pročitat će pozdrave pristigle Dubrovčanima, a ovogodišnji festanjuli kapetan Stijepo Brailo i obrtnik Antun Skurić će na Orlandov stup podignuti barjak sv. Vlaha. Svečana večernja u katedrali Gospe Velike počinje u 17,30 sati, a nakon toga slijedi koncert katedralnih zborova.

VUKOVAR - U organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, na parkiralištu hotela "Dunav" nedaleko gradskog središta, održat će se prosvjedni skup "Za hrvatski Vukovar - ne ćirilici" protiv uvođenja dvojezičnosti u tome gradu. Na prosvjedni skup, koji će početi simbolično u 12,05 sati, osim Vukovaraca, pozvani su članovi braniteljskih udruga i pripadnici ratnih postrojba Hrvatske vojske te umirovljeni generali HV-a. U Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara očekuju da će se prosvjedu, s kojega će se Vladi RH i Hrvatskom saboru uputiti zahtjev za moratorij na uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru, odazvati između 15 i 20 tisuća prosvjednika.

ZAGREB - Konferencija za novinare Policijske uprave zagrebačke u povodu zapljene nekoliko kilograma droge i dovršenog kriminalističkog istraživanja nad više osoba. Na konferenciji će biti nazočni Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga pri Upravi kriminalističke policije Ravnateljstva policije, Danijel Žugel, načelnik Sektora kriminalističke policije i Dražen Miličević voditelj Službe kriminaliteta droga PU zagrebačke. (11 sati, PU zagrebačka, Ulica Matice hrvatske 4).

BJELOVAR - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina otvorit će 9. Međunarodni pčelarski sajam, jedan od najvećih specijaliziranih priredbi u ovom dijelu Europe. Cilj manifestacije je prezentacija pčelarske proizvodnje, meda i proizvoda od meda, aktualizacija tema vezanih uz pčelarstvo - zaštite zdravlja pčela od pčelinjih bolesti, razvoj tehnologije pčelarenja. Očekuju se sudjelovanje više od 120 domaćih i stranih izlagača (pčelara iz Finske, Francuske, Austrije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine) koji će promovirati i prodavati svoje pčelarske proizvode. Sajam je podijeljen u tri cjeline: izložba i prodaja meda te proizvoda od meda, izložba i prodaja pčelarske opreme i edukativni dio. Stručno-edukativni dio sajma obuhvaća teme vezane za provedbu pčelarskog programa u Austriji i Europskoj uniji, Nacionalni pčelarski program i EU, apiterapija i ekološko pčelarenje. (10 sati, Sajamski prostor Gudovac).

OSIJEK - Osječko-baranjska županijska organizacija Hrvatske seljačke stranke (HSS) organizira konferenciju za novinare na temu "Zemlja velikima i bogatima, mali u socijalu!", na kojoj će čelništvo te stranke govoriti o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem i rasprodaji javnog dobra (10 sati, Trg Ante Starčevića, a u slučaju lošeg vremena u prostorijama HSS-a, Europske avenije 10/I).

OSIJEK - Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB) na konferenciji za novinare će predstaviti svoju političku akademiju (10 sati, hotel Osijek).

DUBROVNIK - Intendant Dubrovačkih ljetnih igara Krešimir Dolenčić i direktor glazbenog programa tog festivala Mladen Tarbuk predstavljaju pretprogram ovogodišnjih, 64. Dubrovačkih ljetnih igara, koje se otvaraju 10. srpnja (12,30 sati, Festivalska palača, Od Sigurate 1).

CRNA MLAKA - U povodu Svjetskog dana vlažnih staništa Državni zavod za zaštitu prirode u suradnji s Ribnjacima Crna Mlaka i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Zagrebačke županije, od 12 do 15 sati organiziraju promatranje ptica u Posebnom ornitološkom rezervatu Crna Mlaka, Ramsarskom području kod Jastrebarskog. Osim promatranja ptica, biolozi će posjetitelje voditi stazama/stopama dabra i vidre, a moći će dobiti i informaciju o važnosti šaranskih ribnjaka za očuvanje biološke raznolikosti.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Milka Ćurković

popodne - Neven Leskovar

navečer - Srebrenka Parlov

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xagrb ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙