FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vladika Grigorije: Benedikt XVI. relaksirao odnose katolika i pravoslavaca

Autor: zkre
MOSTAR, 13. veljače 2013. (Hina) - Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije Durić, čije je sjedište u Mostaru, ocijenio je da je Benedikt XVI. relaksirao odnose katolika i pravoslavaca te da je njihov dijalog presudan za budućnost kršćanstva.

"Dijalog između rimokatolika i pravoslavnih vjernika presudan je za budućnost kršćanstva. Imao sam dojam da je u odnosu prema nama došlo do jedne relaksacije, jer je on (Benedikt XVI.) bio izvanredan teolog i znao je što znači istočno pravoslavlje", istaknuo je pravoslavni vladika, koji je zadobio simpatije šire javnosti nakon isprike u Dubrovniku za zločine počinjene tijekom posljednjeg rata.

U sinoćnjem intervju za Radio televizije Republike Srpske vladika Grigorije naveo je da će za Pravoslavnu crkvu biti važno hoće li sljedeći papa biti "onaj koji istinski vjeruje u crkvu i poznaje kršćansko predanje, kao što je slučaj sa sadašnjim papom".

Usporedio je potez Benedikta XVI. s odlukom svetog Save koji je kao osnivač Srpske pravoslavne crkve odlučio napustiti tron i povući se u izolaciju.

"Papa je ovim činom pokazao da je sluga i čovjek i da može biti umoran i ima ljudske moći i ničim nije izdvojen od drugih, a što je i neki pravoslavni stav kad je riječ o svećeniku", rekao je vladika Grigorije.

Ocijenio je i da se teško može ponoviti da tako istaknuti teolog bude na čelu Katoličke crkve te da će novi papa "biti sigurno netko tko će imati energičnosti".

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙