FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 12. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Snijeg otežava promet u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Lici, Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju, a zbog ugaženog snijega na kolnicima mjestimice dolazi do zastoja. U 12,20 sati na autocesti A2 Zagreb- Macelj ukinuti su zimski uvjeti. Vozače se upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, da na put ne kreću bez zimske opreme te ako je moguće odgode putovanje do poboljšanja vremenskih uvjeta. Za sav promet zatvorene su državne ceste D3 Kikovica- Gornje Jelenje- Delnice i D501 Gornje Jelenje- Oštrovica zbog snježnih nanosa na Špičunku (Lokve). Zimski su uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostale obavezna zimska oprema na autocesti A7 GP Rupa-čvor Diračje, te na većini državnih, županijskih i lokalnih cesta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici i dijelu Zadarske županije. Zbog zimskih uvjeta u Sloveniji, Austriji i Italiji, zabrana je prometa za sva teretna vozila preko 7,5 tona na većini graničnih prijelaza iz Hrvatske prema Sloveniji te na graničnom prijelazu Ličko Petrovo Selo prema BiH. Kolona teretnih vozila na Bregani prema Sloveniji je tri kilometra. HAK moli vozače teretnih vozila da poštuju upute policijskih i carinskih službenika. Preko graničnog prijelaza Pasjak prometuju samo osobna vozila. Na Kaštelu je dopušten promet teretnim vozilima u Sloveniju, no i dalje je zabrana prometa iz Slovenije prema Italiji. Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu je trajektna linija Split-Vela Luka i katamaranske Rijeka-Mali Lošinj, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Vis i Split-Hvar-Korčula.

ZAGREB - Nema drugog izbora nego smanjiti proračunski deficit, poručio je danas zamjenik guvernera HNB-a Relja Martić podnoseći Saboru Polugodišnju informaciju o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike za prvih šest mjeseci 2012. godine. Martić je istaknuo kako rast u Hrvatskoj već petu godinu zaredom ograničavaju nepovoljna kretanja u okruženju, ali još više i slaba konkurentnost hrvatskog gospodarstva, loša poslovna klima i izostanak investicija. Rast dodatno usporava i smanjivanje fiskalnog manjka - Hrvatska se približava granici od 60 posto BDP-a javnog zaduženja, a teret otplata kamata je sve teži, posebno nakon pada rejtinga. "Uvjeti i mogućnosti financiranja deficita proračuna su teži i upitni. Jednostavno nema drugog izbora nego smanjiti proračunski deficit, i to ne preko prihodovne strane jer se prihodovna strana teško više može povećavati", poručio je Martić. Jedini brži izlaz iz ove krizne situacije vidi u reformama i mjerama kojima bi se poboljšala poslovna klima i otklonile prepreke, te stvorili poticajni, privlačni uvjeti za investiranje privatnog kapitala, u prvom redu u izvozne poslove. Istaknuo je kako će monetarna politika i u takvim uvjetima nastaviti provoditi politiku koja će jamčiti relativno stabilan tečaj i relativno nisku inflaciju, uz veliku likvidnost i strukturni višak likvidnosti, kako bi time pomogla ubrzavanju rasta kreditne aktivnosti i investicija. Martić je rekao kako je HNB je "otpustio monetarne kočnice" i ukinuo niz restriktivnih mjera te na taj način smanjio regulatorni trošak banaka. O HNB-ovoj informaciji raspravljaju saborski klubovi.

ZAGREB - Laburist Branko Vukšić prozvao je danas u Hrvatskom saboru Ministarstvo poljoprivrede što je bez prethodno provedenog istraživanja zaključilo kako je zatrovano mlijeko koje pijemo s farma hrvatskih seljaka. "Kada bi tomu bilo tako, zatrovani bi nam bili i sirevi i mliječni proizvodi", poručio je Vukšić nakon jutrošnje stanke koju je zatražio zbog nedavnog izbijanja afere oko pronalaska štetnih tvari u mlijeku. Zatrovano nam je, ustvrdio je, uvozno mlijeko koje je došlo već prerađeno u Hrvatsku. "Je li Ministarstvo poljoprivrede postalo ministarstvo mljekarskih uvoznika ili ministarstvo Ivice Todorića. Zašto se s tolikom sigurnošću bez potrebnih provjera svaljuje krivica na domaćeg seljaka i čemu tolika žurba u osudi", zapitao je Vukšić. Po njegovom mišljenju, Hrvatska je "veliku pljusku" dobila i time što su štetne sastojke otkrili u susjednoj BiH, na koju često i neopravdano gledamo s visoka. Vukšić je zapitao i "kakvu mi to hranu jedemo i što je još osim mlijeka kontaminirano i kakvo sve smeće ih uvoza jedemo, a da i ne znamo". Također ga je zanimalo i čija je krivica ako je istina da se domaće krave hrane s lošom kontaminiranom hranom iz uvoza te tko je dopustio uvoz takve hrane. Predsjednik Sabora Josip Leko podsjetio ga je da je istraživanje o toj aferi u tijeku te da će se stvarno stanje moći sagledati kada budu utvrđene sve činjenice.

ZAGREB - Bivši predsjednik HDZ-ove mladeži Mislav Banek posvjedočio je danas na suđenju u slučaju Fimi medija da je sve poslove tada vladajuće stranke vodio glavni tajnik Ivan Jarnjak, a ne optuženi premijer Ivo Sanader koji je u stranačke prostorije dolazio tek jednom tjedno. Jarnjak je, po Banekovim riječima, bio glavni operativac koji je u stranci bio svaki dan, a bio je zadužen i za provođenje odluka predsjedništva. Banek tvrdi da mu je bivši glavni tajnik, koji je u zamjenu za svjedočenje dobio oprosnicu od kaznenog progona u ovom slučaju, dozvolio i suradnju s Fimi medijom, agencijom po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici. Tužiteljstvo smatra da je preko te agencije izvlačen novac iz državnih institucija i tvrtki koji je završavao u HDZ-ovom crnom fondu, ali i kod tada najmoćnijeg hrvatskog političara Ive Sanadera. Pjevačica Nina Badrić posvjedočila je da novac za nastup u HDZ-ovoj predizbornoj kampanji nije dobila 'na ruke' nego preko računa te da o svom angažmanu nikada nije razgovarala s optuženim bivšim premijerom i predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom.

VINKOVCI - Policija je otkrila da su neprimjerene natpise na ćirilici prošlog tjedna na više stambenih zagrada u Vukovaru ispisala trojica mladića, a još se ispituje tko je dan kasnije na pročelju zgrade u gradskoj četvrti Olajnici na latinici ispisao grafit također neprimjerenog sadržaja. Vukovarsko-srijemska policija jutros je izvijestila da je istragom utvrdila da su neprimjerene natpise na ćirilici, koji su prošloga tjedna osvanuli na više vukovarskih stambenih zgrada u Vukovaru te na pročelju zgrade željezničkog kolodvora, ispisala dvojica 23-godišnjaka i 26-godišnji Vukovarac. U noći sa 6. na 7. veljače po zgradama su na ćirilici ispisivali "ćirilica", "Šešelj", "četiri "S"", "srpski sinovi" i druge grafite neprimjernog sadržaja. Sva trojica kazneno su prijavljena. Policija navodi kako još tragaju za počiniteljem koji je 8. veljače na pročelju stambene zgrade u vukovarskoj gradskoj četvrti Olajnici latiničnim pismom ispisao grafit neprimjerenog sadržaja - "Nema vrba koliko ima Srba, nema veze može i na breze".

SPLIT - Policija traga za kradljivcem ili više njih koji su proteklog vikenda iz dviju kuća u Podstrani kod Splita ukrali zlatnog nakita vrijednog oko 120.000 kuna. Prva provala dogodila se u obiteljskoj kući u Hercegovačkoj ulici u Podstrani i iz nje je ukradeno zlata u vrijednosti oko sto tisuća kuna, dok je u drugoj kući u Grljevcu ukradeno oko 20.000 kuna zlatnog nakita. Vlasnici su krađu prijavili jučer, a policija je odmah počela istragu.

ZABOK - Policija još traga za nepoznatim muškarcem koji je sinoć opljačkao poslovnicu za otkup plemenitih kovina u Zaboku, doznaje se jutros u krapinsko-zagorskoj policiji. Pred kraj radnog vremena, oko 19,20 sati, nepoznati je muškarac uz prijetnju oružjem od zaposlenice zatražio novce te nakit. Nakon što je zaposlenica predala određene količine novca i nakita, razbojnik je napustio poslovnicu. Ozlijeđenih nije bilo, a vrijednost ukradenog nakita i novca procijenjena je na nekoliko tisuća kuna.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙