FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tmurna prognoza ThyssenKruppa nakon pada dobiti u prvom tromjesečju

Autor: mpuk
FRANKFURT, 12. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Najveći njemački proizvođač čelika ThyssenKrupp upozorio je da ne očekuje oporavak svjetskog gospodarstva u ovoj godini, izvijestivši ujedno o 38-postotnom padu temeljne tromjesečne dobiti zbog pada cijena čelika i slabih tržišta automobila.

U fiskalnom prvom tromjesečju do prosinca ThyssenKrupp je zabilježio pad prilagođene dobiti prije kamata i poreza (EBIT) na 229 milijuna eura, povezan sa 71-postotnim padom dobiti u europskom poslovanju sa čelikom.

Neto dobit smanjila se 29 posto, na 29 milijuna eura.

Tvrtka i dalje očekuje da će joj se u cijeloj poslovnoj godini prilagođeni EBIT od postojećih poslova više nego prepoloviti, na oko milijardu eura, s 2,29 milijardi eura ostvarenih u protekloj poslovnoj godini. Prihodi bi trebali stagnirati na 40 milijardi eura.

Proizvođači čelika teško posluju na europskom tržištu koje se ubrzano smanjuje, s obzirom na smanjenu potražnju za automobilima i novim zgradama zbog mjera štednje. U ovoj godini očekuje se njezino dodatno smanjenje.

ThyssenKrupp objavio je u utorak kako u ovoj godini očekuje stagnaciju na većini ključnih tržišta njihovih cikličkih proizvoda budući da dužnička kriza eurozone pritišće nacionalna gospodarstva, dok tržišta u nastajanju rastu sporije.

Njegov veći konkurent ArcelorMittal, najveći svjetski proizvođač čelika, prošlog je tjedna izvijestio o gubitku od 3,7 milijardi dolara za 2012. godinu, nakon što je otpisao nekoliko milijardi dolara vrijednosti europskog poslovanja vezanog za čelik.

Izvršni direktor ThyssenKruppa Heinrich Hiesinger pokrenuo je preustroj kako bi smanjio izloženost nestabilnim sektoru čelika i preusmjerio ulaganja u skuplje proizvode i usluge kao što su dizala, podmornice i tvornički pogoni i strojevi.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙