FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Philips ponovo poslovao u plusu

Autor: mkuz
DEN HAAG, 29. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Nizozemski elektronički gigant Philips objavio je u utorak da je prošlu godinu ponovo zaključio u plusu, nakon gubitka u godini ranije, a najavio je i prodaju poslovanja sa zabavom kako bi se pojačano fokusirao na medicinsku opremu i proizvode za njegu zdravlja.

Kompanija je tako 2012. zaključila s neto dobiti od 231 milijun eura, nakon 1,29 milijardi eura neto gubitka u 2011. Godišnji je rezultat pritom nagrizao gubitak u četvrtom tromjesečju od 355 milijuna eura, povezan s kaznom u iznosu 509 milijuna eura koju kompanija mora platiti prema odluci Europske komisije zbog dogovaranja cijena katodnih cijevi.

Prema sporazumu o prodaji poslovanja sa zabavom, Philipsov dugoročni partner Funai platit će 150 milijuna eura plus neodređeni iznos na ime pristojbe za korištenje Philipsovih brandova u audiju, multimediji i opremi u početnom razdoblju od pet i pol godina, uz mogućnost produljenja sporazuma za dodatnih pet godina.

Transakcija će biti zaključena do kraja 2013. godine, pri čemu će poslovanje s video sadržajima biti prebačeno na novog vlasnika tek 2017. zbog važećih Philipsovih aranžmana o licencama.

"Ovom transakcijom napravit ćemo još jedan korak u preoblikovanju portfelja potrošačke elektronike i malih kućanskih aparata i preobražaju Philipsa u vodeću tehnološku tvrtku u segmentu medicinske opreme i njege zdravlja", ističe Philipsov izvršni direktor Frans van Houten u priopćenju.

Funaiov direktor Tomonori Hayashi najavio je pak širenje poslovanja na tržišta poput Brazila, Rusije, Indije i Kine.

Tvrtka zapošljava oko 122.000 ljudi širom svijeta i poznata je po televizorima, malim kućanskim aparatima i žaruljama a u proteklih 10 godina proširila se i na medicinsku opremu i male kućanske aparate.

U travnju prošle godine tvrtka je prodala kompaniji TPV Technology problematično televizijsko poslovanje.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙