FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 8. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas izaslanstvo članova Stožera za obranu Vukovara koje mu je uručilo podnesak Ustavnom sudu kojim veći broj udruga traži da se utvrde pojave neustavnosti i nezakonitosti vezane uz uvođenje dvojezičnosti i ćirilićnog pisma u Vukovaru, priopćeno je iz Predsjednikova ureda. U raspravi je izaslanstvo upoznalo predsjednika Republike sa svojim viđenjem okolnosti provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, te problemima pravne, političke i emotivne prirode. Predsjednik Josipović je istaknuo važnost provođenja Ustavnog zakona radi primjene demokratskih i europskih standarda. U razgovoru je naglašena veličina stradanja Vukovara, potreba kažnjavanja svih zločina, ali i činjenica da je velik broj pripadnika srpske nacionalne manjine sudjelovao u obrani Hrvatske ili joj doprinosio na drugi način.

BOROVO - Ministarstvo branitelja čini sve kako bi se pronašla i posljednja osoba nestala u Domovinskom ratu u Hrvatskoj, izjavio je večeras ministar branitelja Petar Matić u Borovu nedaleko Vukovara gdje je bio nazočan tirbini "Nestali - možete li pomoći u njihovu pronalaženju?", koji je organizarala Uprava za zatočene i nestale toga ministarstva. "Hrvatska Vlada u ovom trenutku traži 1704 svoja građana i Vlada ne pravi razliku nalaze li se na tom popisu ovi ili oni, već upravo kako sam rekao, 1704 hrvatska građana", kazao je novinarima uoči tribine Matić, rekavši kako su istovjetne tribine do sada održane u Negoslavcima, Obrovcu i Gračacu. Također je kazao kako ministarstvo u aktivnostima oko pronalaska nestalih osoba ima veliku podršku samog vrha katoličke i pravoslavne crkve, u ime kojih su tribini nazočni bili i katolički te pravoslavni svećenici. "Mi nismo policija, mi nismo istražitelji. Tražimo lokacije i da nam dobri ljudi pomognu jer stav je Vlade, a i moj osobno, da svaka osoba zaslužuje da ima označeno grobno mjesto", rekao je dodajući kako su protekle tri tribine dale određene rezultate, ali s njima još uvijek ne želi izlaziti u javnost.

ZAGREB - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović najavio je danas da će u ponedjeljak, 11. veljače, na poziv resornog ministra BiH, otići na sastanak u rafineriju u Bosanski Brod na kojem će mu biti prezentirani rokovi, odnosno tijek modernizacije rafinerije. "Naši pozivi resornom ministru u Bosni i Hercegovini su urodili plodom. Potrudili su se organizirati sastanak u rafineriji gdje će biti prezentirani rokovi odnosno tijek modernizacije same rafinerije tako da ću se i osobno s time upoznati. Sigurno je da će me zanimati kako je rafinerija do sada poštivala te rokove i je li poduzela sve što je bila dužna u skladu s dozvolama koje su izdane", rekao je ministar Zmajlović novinarima u Ministarstvu nakon potpisivanja ugovora o financiranju šest projekata zaštite prirode. Istaknuo je da je to još jedan korak naprijed u rješavanju pitanja rada rafinerije u Bosanskom Brodu. "S obzirom da se radi o susjednoj državi znamo da nemamo izravne instrumente i da nam preostaje diplomacija, razgovor i inzistiranje s partnerima, sa susjedima da taj problem riješe odnosno da se proces modernizacije same rafinerije intenzivira", rekao je.

ZAGREB - Ministarstvo kulture reagiralo je danas na izjave intendantice HNK u Zagrebu Ane Lederer priopćenjem u kojemu ističe da su prepune pogrešnih podataka i činjenica te ocjenjuje kako njezino otvoreno pismo nije prilog javnoj raspravi o prijedlogu izmjena Zakona o kazalištima nego prejudiciranje njezinog ishoda. Izjave intendantice HNK "prepune su pogrešnih podataka i činjenica čime se javnosti ne prezentiraju točne informacije", ističe Ministarstvo napominjući da prijedlog izmjena i dopuna Zakona o kazalištu precizira tko je nadležan i odgovoran za konačni prijedlog za imenovanje intendanta HNK. Grad Zagreb, ističe Ministarstvo, neće izgubiti nego će biti izjednačen s ostalim gradovima gdje intendanta kazališta potvrđuje ili ne potvrđuje ministar. "Prijedlogom izmjena Zakona ne ukida se mogućnost Grada Zagreba da predloži, putem natječaja koji provodi Kazališno vijeće, svog mogućeg kandidata, kao što je i u drugim lokalnim zajednicama. Također, HNK u Zagrebu jedino je nacionalno kazalište u kojem je postotak udjela države prilikom financiranja 51 posto naspram 49 koji pripadaju gradu.

ZAGREB - Radi prevencije i zaštite potrošača, Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je danas o povlačenju pojedinih "šarži" mlijeka s tržišta, proizvođača Vindije d.d. i Dukata d.d. Proizvodi se povlače zbog sumnje u povećanu koncentraciju aflatoksina M1, na koju smo upozoreni s tržišta BiH, a iz Ministarstva poljoprivrede, kao nacionalne kontakt-točke za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF), ističu kako nema razloga za zabrinutost jer se radi o minimalnim odstupanjima od propisanih. Naloženo je povlačenje iz prodaje Vindijinog trajnog mlijeka, 2,8% m.m., u pakiranju 1 l, s rokom valjanosti 03.07.2013., te UHT (homogenizirano i sterilizirano) mlijeka, 2,8% m.m., u pakiranju od 1 l, s rokom valjanosti 24. i 31.05.2013. Također, povlači se i Dukatovo trajno mlijeko 2,8% m.m., u pakiranju 0,5 l, s rokom valjanosti 24.06.2013., te trajno mlijeko "Lagano jutro", 2,8% m.m., u pakiranju od 1l, s rokom valjanosti 25.04.2013. Potrošačima se predlaže da obrate pažnju na rokove valjanosti navedenih proizvoda, te da iste ne koriste. Proizvođači su izvijestili Ministarstvo da su sve navedene "šarže" mlijeka zadržane u skladištima proizvođača ili ih trenutno povlače s tržišta, a izvoz mlijeka na tržište BiH je zaustavljen.

ZAGREB - Zbog utvrđenih povišenih koncentracija histamina, Ministarstvo poljoprivrede naredilo je uvozniku "Konzumu" da s hrvatskog tržišta povuče i opozove proizvode "RIAL - tuna komadi u salamuri", u konzervama od 160 grama, podrijetlom s Tajlanda, i s rokom upotrebe do listopada 2015. Sporne RIAL-ove konzerve imaju datum proizvodnje 10/2012., a potrošačima koji se ih kupili, savjetuje se da ih ne konzumiraju. Povišene količine histamina u Rialovoj tunjevini utvrđene su redovitim nadzorom sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede. Inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da proizvod predstavlja rizik za zdravlje potrošača, posebice za osobe intolerantne na histamin proizvode od ribe te djecu i trudnice. Uvoznik u Hrvatsku, tvrtka "Konzum", započeo je povlačenje spornih proizvoda s tržišta te najavio da će o provedbi mjera obavještavati potrošače putem medija, navodi se u priopćenju.

SPLIT - Sedamdesetak sveučilišnih profesora iz Splita, od kojih najviše s Medicinskog fakulteta, potpisalo je danas do kasno poslijepodne peticiju kojom se od ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića traži preispitivanje programa spolnog odgoja u školama, doznaje se od pročelnika Katedre za anatomiju tog fakulteta prof. dr. Ivice Grkovića, koji je i pokrenuo peticiju. "Javlja mi se veliki broj kolega ne samo iz Splita koji žele potpisati ovu peticiju te sam odlučio prikupljati potpise do ponedjeljka, kada ću je poslati ministru Jovanoviću", rekao je za Hinu prof. Grković. Peticijom se preporučuje da zdravstvene, obrazovne i odgojne političke strukture Republike Hrvatske preispitaju sadržaje, znanstvenu osnovu, preporučenu literaturu i ciljeve sadašnjeg programa spolnog odgoja. Također se predlaže da se program spolnog odgoja i njegovi ciljevi ponovno utvrde uz sudjelovanje dokazanih i nepristranih stručnjaka "na način potpuno otvoren javnosti, argumentu, demokratičnosti i kompromisu".

RIJEKA - Potpredsjednik primorsko-goranske Županijske organizacije SDP-a Erik Fabijanić kritizirao je danas kandidata PGS-a za primorsko-goranskog župana Amira Muzura, koji je izjavio "da se kandidat SDP-a za župana Zlatko Komadina ne bi trebao kandidirati jer nije spreman izložiti se stresu". Muzur je prije desetak dana rekao kako Komadina šalje lošu poruku biračima da je mjesto župana za odmor. Mjesto župana je vrlo stresno i županiju u kriznim vremenima kakva se očekuju ne bi trebao voditi čovjek koji nije spreman izložiti se stresu, rekao je tada Muzur. Fabijanić je podsjetio da je Komadina - dok je bio ministar - bio na bolovanju te je dao ostavku na tu dužnost, a danas je zdrav te je neprimjereno u predizbornoj utrci spominjati tuđe zdravstvene probleme u tom kontekstu. Ocijenio je da je to posebno neprimjereno s obzirom na to da Muzur predaje etiku na Medicinskom fakultetu. Fabijanić tvrdi kako je Amir Muzur ušao u PGS samo zbog stranačke infrastrukure koja mu omogućuje kandidiranje, a to bi učinio i s HDZ-om "ako bi došao u situaciju" da sastavi vlast u županiji.

OSIJEK - Osječka policija uhitila je danas još sedam grobara osumnjičenih da su dulje vrijeme prilikom održavanja grobnih mjesta i ukopa pokojnika uzimali razne vrijednosti. Svi su privedeni istražnome sucu koji im je, kao i šestorici jučer uhićenih grobara, odredio jednomjesečni istražni zatvor, potvrdio je za Hinu glasnogovornik osječko-baranjske Policijske uprave Dario Premec. Kazao je da je ukupno osumnjičeno 15 djelatnika osječke tvrtke "Ukop", od kojih je sedam jučer i isto toliko danas privedeno. Istražni sudac jučer je jednoga od sedmorice privedenih pustio, jer taj osumnjičenik više nije djelatnik navedene tvrtke, pa nema opasnosti od ponavljanja kaznenih djela, a protiv jednoga je samo podnesena kaznena prijava. Protiv svih grobara podnesene su kaznene prijave, a sumnjiče se za krađu i povredu mira pokojnika, rekao je Premec i dodao kako su se krađe događale na nekoliko osječkih groblja.

SPLIT - Bogorodicu s djetetom Ivanom Krstiteljem i sv. Jurjem s anđelom - umjetničku sliku vrijednu 700.000 eura, koja je bila ukradena prije 20 godina, pronašla je splitska policija, izvijestila je danas splitsko-dalmatinska Policijska uprava. Slika je ukradena s 29. na 30. prosinca 1993. iz splitskoga Konzervatorskog odjela, a za kazneno djelo teške krađe, nakon kriminalističke istrage, osumnjičen je 42-godišnjak sa širega splitskog područja kojemu je policija oduzela sliku i protiv kojega je podnijela kaznenu prijavu Općinskome državnom odvjetništvu. Slika - ulje na platnu nepoznatog autora veličine 133 puta 94 centimetra potječe iz 16. stoljeća, a vlasništvo je samostana časnih sestara benediktinki na otoku Krku. Sliku će najprije pregledati restauratori u Konzervatorskom odjelu, a nakon toga bit će vraćena vlasnicima, kažu u policiji.

ZAGREB - Lokalna samouprava u Hrvatskoj je u proteklih 20 godina od prvih lokalnih izbora do danas imala uspone i padove, istaknuto je na svečanoj proslavi 20. godišnjice održavanja prvih lokalnih izbora, a kao najvažniji događaji u tom razdoblju izdvojeni su privaćanje EU povelje o lokalnoj samoupravi i neposredno biranje čelnika lokalne i regionalne samouprave. Prigodnu svečanost organizirala je Krovna udruga lokalne samouprave (Kolos), pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića koji je ocijenio kako su prvi lokalni izbori u ratnim vremenima 1993. pokazali da se ne može zaustaviti demokratski razvoj. Vrijednost lokalnih izbora vidi u velikoj zastupljenosti nezavisnih lista i kandidata te u puno širem koalicijskom prostoru nego što je to na državnoj razini. Josipović je napomenuo da su i lokalni čelnici dio političke elite i kao takvi odgovorni za izlazak iz gospodarske krize te za rješavanje prijepornih pitanja našeg društva, a lokalni izbori svojevrsni 'lakmus papir' za procjenu izbornog raspoloženja birača.

ZAGREB - Cjelogodišnji program hrvatske kulturne promidžbe u Njemačkoj "Kroatien Kreativ 2013", kojemu je cilj upoznati njemačku javnost s hrvatskom suvremenom kulturom i kulturnom baštinom u godini njezina priključenja Europskoj uniji, počinje u nedjelju 10. veljače predstavljanjem radova medijskih umjetnika Heika Daxla i Ingeborg Fuelepp na festivalu Directors Lounge u Berlinu. Kako se ističe u najavi programa na mrežnim stranicama hrvatskog Ministarstva kulture, njihovim medijskim projektom "Media in Motion", koji će biti prikazan u dijelu programa "Medienkunst aus Kroatien", počinje bogat i opširan program kojim će se njemačkoj javnosti pokazati današnju suvremenu hrvatsku kulturu "u njezinim kreativnim potencijalima, kako društveno-kritičnim, eksperimentalnim ili inovativnim, tako i onim oslonjenim na baštinu, a koji ukazuju na posebnost i značaj Hrvatske i njezino mjesto u europskoj obitelji naroda i kultura".

ZAGREB - Scenom dolaska glavnog lika na recepciju sumornog hotela, danas je u Hotelu Zagreb kod Bundeka obilježen početak snimanja komedije "Kauboji", adaptacije istoimene nagrađivane predstave Teatra Exit, koju je pogledalo stotinjak tisuća ljudi. Olakotna je okolnost što je predstava veliki hit, ali to je i velika odgovornost i uteg, rekao je režiser Tomislav Mršić, ne želeći predviđati hoće li njegov film ponoviti uspjeh predstave, a tako i nastaviti aktualni trend dobre gledanosti hrvatskih komedija u kinima. Film je pričanje priče koja nema smisla ako je nemate kome ispričati, dodao je. U kazališnim i filmskim "Kaubojima" radnja je ista, šest muškaraca, jedna žena i njezin brat okupljaju se kako bi napravili predstavu, odabirući vestern za svoj dramaturški predložak. Predvođeni Sašom, redateljem koji se nedavno vratio u rodni grad, ti socijalno neprilagođeni naturščici kreću u borbu s predrasudama u društvu i sa samima sobom, otkrivajući licemjernosti korektnog društvenog bontona i etatizirane umjetnosti.

(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙