FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Državi predložene mjere energetske učinkovitosti za kućanstva

Autor: mbuj
ZAGREB, 7. veljače 2013. (Hina) - Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) predstavilo je danas rezultate dvogodišnjeg projekta "Sudjelovanje građana u planiranju poboljšanja energetske učinkovitosti" od kojih je najvažniji prijedlog mjera za poticanje energetske učinkovitosti u kućanstvima koje bi se trebale provoditi od 2014. do 2016. godine.

Mjere su predstavljene u dokumentu "Nacionalni akcijski plan energetske učinkovitosti za kućanstva za razdoblje od 2014. do 2016. godine". Državi predlažu da subvencionira građanima unaprjeđenje toplinskih svojstva stambenih kuća i zgrada, primjerice toplinsku izolaciju fasada, promjenu stolarije, izolaciju krovišta, rekla je predsjednica DOOR-a Maja Božičević Vrhovčak.

Rekla je da su građani zainteresirani za energetsku učinkovitost ali nemaju znanja ni novca. Istaknula je da naša kućanstva najviše energije, više od pola, troše za grijanje i da bi se to moglo smanjiti i za deset puta toplinskom izolacijom.

Rekla je i kako su zaključili da je problem energetskog siromaštva u Hrvatskoj i aktualan i akutan. Još nema dovoljno istraživanja na tom području, ali je sasvim sigurno da veliki broj građana ima problema s namirivanjem računa za energiju, rekla je.

Vesna Bukarica s FER-a, partnera u provođenju projekta, istaknula je da okosnicu njihovog plana čine mjere kojima bi se građanima osiguralo 30 do 40 posto subvencija od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak bi mogle sufinancirati jedinice lokalne samouprave.

Kristina Čelić iz Ministarstva gospodarstva istaknula je da je predloženi dokument usklađen s Nacionalnim programom energetske učinkovitosti od 2008. do 2016.

Davor Percan iz Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj istaknuo je da danas energetska učinkovitost nije i ne smije biti luksuz, to ne smije biti privilegija imućnijih slojeva stanovništva. "Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije su među najznačajnijim mjerama borbe protiv energetskog siromaštva i kao takvi trebaju biti dostupni svima", poručio je Percan.

Partneri DOOR-a u provođenju projekta bili su zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Institut za međunarodne odnose i Savez samostalnih sindikata Hrvatske. Počeo je u veljači 2011. godine i poveden je uz financijsku podršku Europske unije i potporu Ministarstva gospodarstva. Cilj projekta bio je unaprjeđenje suradnje između građana i tijela državne uprave u području energetske učinkovitosti.

(Hina) xbma yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙