FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uređenje Arheološkog parka u Rijeci počinje u veljači

Autor: dsil
RIJEKA, 31. siječnja 2013. (Hina) - Uređenje Arheološkog parka u najužem središtu Rijeke počet će u drugoj polovici veljače, najavio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na redovnoj mjesečnoj konferenciji za novinare.

Arheološki park će se urediti na mjestu rimskih iskopina iznad Koblerova trga, na mjestu gdje se nalazilo kasnoantičko rimsko vojno zapovjedništvo, odnosno Principij. Obersnel je izvijestio da je natječaj za izvođača radova završen a u tijeku je obrada pristiglih ponuda. Gradonačelnik je ustvrdio da je uređenje lokaliteta bitno zbog važnosti za vrednovanje rimske povijesti Rijeke. O tom razdoblju se malo zna, a bitno je novo znanje o gradu, rekao je. Novi Arheološki park bit će riječka atrakcija, kako za stanovnike tako i za posjetitelje.

Obersnel je izvijestio i o dovršetku projekta izgradnje fotonaponskih elektrana, odnosno postavljanja fotonaponskih ćelija na krovove pet riječkih osnovnih škola i dječjih vrtića. Projekt se provodi u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je sudjelovao u financiranju. Fotonaponske elektrane trebale bi početi s radom tijekom veljače, nakon probnog rada i ishodovanja dozvola, rekao je gradonačelnik. Proizvedena struja na ovih pet lokacija te ona s ranije postavljenih ćelija na dječjem vrtiću Srdoči i krovu gradske uprave prodavat će se po poticajnoj cijeni na rok od 14 godina. Procjene su da će se ulaganje isplatiti nakon pet do šest godina te će se ostalih godina ostvarivati dobit, rekao je Obersnel istaknuvši da je od toga bitnije pokazati jasno opredjeljenje za korištenje alterantivnih izvora energije.

Gradonačelnik je najavio da će u proceduru gradskog vijeća uskoro biti upućena i odluka o davanju plaže Ploče, ispod bazenskog kompleksa na Kantridi, u koncesiju. Ulaz na plažu neće se naplaćivati a koncesionar će morati ponuditi razne oblike aktivnosti i opreme koju će kupači koristiti po želji.

(Hina) xdsil ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙