FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uhićen bivši iranski tužitelj, blizak Ahmadinedžadu

Autor: rtom
TEHERAN, 5. veljače 2013. (Hina/AFP) - Bivši državni odvjetnik Teherana Said Mortazavi, blizak predsjedniku Mahmudu Ahmadinedžadu, uhićen je u ponedjeljak navečer, javili su u utorak službeni iranski mediji ne navodeći po kojim optužbama.

Ahmadinedžad je vijest o uhićenju nazvao "sramotnim činom" i najavio da će se time pozabaviti kada se vrati u Teheran sa summita Organizacije islamske suradnje (OIC) u Kairu.

Mortazavi je uhićen kasno navečer i priveden u zatvor Evin u Teheranu. Taj bivši državni odvjetnik iz Teherana pod istragom je zbog odgovornosti za smrt nekolicine prosvjednika u zatvoru Khahrizak.

Ti su ljudi bili uhićeni kao sudionici masovnih prosvjeda kojima su oporba i njezini pristaše proglasili namještenima predsjedničke izbore 2009. na kojima je Ahmadinedžad ponovno pobijedio.

Na izvješće o smrti prosvjednika osobno je intervenirao vrhovni iranski vjerski vođa ajatolah Ali Hamnei i naredio zatvaranje kaznionice.

Mortazavi je u nedjelju bio u središtu burne rasprave u parlamentu u kojoj su se predsjednik Ahmadinedžad i predsjednik parlamenta Ali Laridžani međusobno optuživali za korupciju, nepotizam, nemoral, montirane optužbe i procese.

Rat između dvojice najviših dužnosnika traje već nekoliko mjeseci. Ahmadinedžad je objavio videosnimku u kojoj Fazel Laridžani, brat predsjednika parlamenta, traži Mortazavija mito u zamjenu za političku potporu.

Parlamentarni zastupnici osudili su emitiranje zapisa snimljenog tajno bez znanja protagonista.

Ahmadinedžad je iz inozemstva oštro osudio uhićenje. "Jedna osoba (Fazel Laridžani) počinila je prekršaj, a druga (Said Mortazavi) je zbog toga uhićena i to je sramotan čin", prenijela je agencija IRNA.

(Hina) xrt ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙