FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nuklearni napredak Irana možda nije prazna prijetnja - stručnjak

Autor: dhai
BEČ, 4. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Iran bi mogao biti u mogućnosti proizvesti tisuće strojeva za obogaćivanje urana nove generacije, prema ocjeni bivšeg glavnog inspektora UN-a, što daje na vjerodostojnosti nedavnim tvrdnjama Teherana o tehničkom napretku u njegovu spornom nuklearnom programu.

Dok se Iran i svjetske sile pripremaju za nastavak pregovora u cilju ublažavanja spora koji je izazvao strah od novog bliskoistočnog rata, Teheran je krajem prošlog mjeseca najavio da planira uvesti nove strojeve u svoje glavno postrojenje za obogaćivanje urana u Natanzu.

Taj je potez potvrdio iransko opiranje međunarodnim zahtjevima da prekine obogaćivanje urana za koje Teheran tvrdi da je za civilne svrhe, ali se također može koristiti kao materijal za atomske bombe.

Olli Heinonen, do 2010. zamjenik direktora UN-ove Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA), je rekao da je Iran počeo kupovati posebne materijale potrebne za proizvodnju novih centrifuga prije godinu dana, kada sankcije njegovoj zemlji nisu bile tako stroge kao sada.

Nije jasno koliko nadograđenih centrifuga Iran namjerava postaviti u postrojenju Natanz, koji je dizajnirano za desetke tisuća takvih strojeva. Ali u prošlotjednoj poruci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) državama članicama naznačeno je da bi se moglo raditi o 3.000 centrifuga.

"Postoje razlozi za vjerovati da Iran može proizvesti 3.000 centrifuga IR-2S," rekao je za Reuters Heinonen u e-mailu tijekom vikenda, govoreći o centrifugama za koje se procjenjuje da mogu obogaćivati uran nekoliko puta brže od onih s kojima Iran danas raspolaže.

Iran već godinama pokušava razviti centrifuge naprednije od modela IR-1 iz 1970-ih koje sada koristi. No, njihovo je uvođenje u punu proizvodnju bilo odgađano zbog tehničkih prepreka, kažu stručnjaci i diplomati.

Ako je Iran ovladao modernijim modelom centrifuge on "može razviti bombu znatno brže", rekao je Cliff Kupchan, direktor za Bliski Istok konzultantske tvrtke za politički rizik Eurasia Group.

"Ipak, ključna pitanja ostaju vezana uz stvarne mogućnosti Irana, jer Teheran gotovo uvijek preuveličava svoje nuklearne i vojne uspjehe", dodao je Kupchan.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙