FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 5. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

LJUBLJANA - Zastupnici slovenskog parlamenta u ponedjeljak su na izvanrednoj zatvorenoj sjednici glasovali za arbitražni podnesak u obliku koji je predložilo ministarstvo vanjskih poslova, potvrdio je nakon sjednice slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, koji očekuje da će dokumente kojima se iznosi slovenska argumentacije u graničnom prijeporu s Hrvatskom slovenska vlada ubrzo poslati Arbitražnom sudu, te ispuniti zadani rok. Kako je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA, prijedlog da se podnesak potvrdi bez "minimalnih izmjena" o kojima se razmišljalo, a kojima se navodno željelo ambicioznije pristupiti definiranju predmetu graničnog spora, parlament je podržao velikom većinom. Za to da se prijedlog ministarstva vanjskih poslova, za koji se zauzimao ministar Karl Erjavec potvrdi i naloži vladi da ga pošalje u Haag, glasovalo je 70 zastupnika, a protiv je bilo samo nekoliko zastupnika Slovenske pučke stranke (SLS). Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao je da je zadovoljan što je postignuta dvotrećinska većina oko arbitražnog podneska, te otklonjene dileme da nije dobro pripremljen i da ga treba promijeniti. Današnjom odlukom parlamenta oko predmeta spora pred arbitražnim sudom, Slovenija je maksimalno iskoristila postojeći manevarski prostor u okviru Arbitražnog sporazuma, rekao je premijer Janša, dodajući da su zastupnici prihvaćanjem dodatnih stajališta osnažili slovensku poziciju na arbitraži.

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u ponedjeljak da je zadovoljan što je parlament nakon višesatnog zasjedanja iza zatvorenih vrata velikom većinom potvrdio podnesak za nastup Slovenije pred Arbitražnim sudom. To omogućava da slovenska vlada sada pravodobno, do idućeg ponedjeljka, dostavi arbitražni podnesak u Den Haag, rekao je Erjavec, komentirajući zasjedanje za Slovensku televiziju. Za slanje podneska kakav je na temelju rada stručnjaka predložilo ministarstvo vanjskih poslova, glasovalo je 70 zastupnika parlamenta, a protiv su glasovali samo zastupnici Slovenske pučke stranke (SLS). Da se to nije dogodilo i da su u prijedlogu za određivanje predmeta graničnog spora u podnesku izvršene izmjene kako su neki zahtijevali, Slovenija bi ispala nevjerodostojna pred Arbitražnim sudom, izjavio je Erjavec. Dodao je kako se protuprijedlog po kojemu bi Slovenija u Haagu granični spor s Hrvatskom predstavila "ambicioznije", nije mogao pravno utemeljiti, pa se na arbitraži ne bi mogao niti braniti jer se zasnivao na konceptu "povijesne pravednosti".

MINNEAPOLIS - Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u ponedjeljak Kongres da sazove glasanje o zabrani jurišnog oružja, najspornijem dijelu njegova plana za suzbijanjem nasilja vatrenim oružjem u Sjedinjenim Državama. Obamina izjava daje naslutiti da je Bijeloj kući jasno kako će biti iznimno teško usvojiti takvu odredbu unatoč visokoj potpori javnosti. Uz protivljenje u Kongresu, a to uključuje i neke demokrate, i javnim traženjem da se o toj mjeri barem glasa, Obama priznaje da će čak i to, a kamoli prihvaćanje zabrane jurišnog oružja, biti teška misija, smatraju analitičari. "Moramo zabraniti jurišno oružje. A to zaslužuje glasanje u Kongresu, jer takvo ratno oružje nema što tražiti na našim ulicama. Nema zakona ili paketa zakona koji našu djecu mogu učiniti potpuno sigurnom. Ali ako postoji barem jedna stvar koju možemo napraviti, ako možemo spasiti samo jedan život, imamo obavezu pokušati", rekao je Obama u govoru u centru za specijalne operacije policije u Minneapolisu. Bio je to prvi Obamin odlazak izvan Washingtona kako bi promovirao paket o kontroli naoružanja. Obama se nada da će uspjeti pritisnuti Kongres da sazove glasanje prije nego što izblijede sjećanja na pokolj u osnovnoj školi u Newtownu. Osim oporbom u Kongresu, Obama će se u pokušaju usvajanja zakona suočiti i s moćnom lobističkom Nacionalnom udrugom za vatreno oružje (NRA) i snažnom američkom tradicijom posjedovanja oružja i lova.

BRUXELLES - Najomraženiji belgijski zločinac Marc Dutruox u ponedjeljak je zatražio uvjetno puštanje na slobodu, iako su izgledi da će mu to biti odobreno gotovo nikakvi. Dutroux, osuđen za otmicu, mučenje i silovanje šest djevojčica i ubojstvo njih četiri 90-ih godina, svoj je slučaj izložio na zatvorenom saslušanju na sudu u Bruxellesu. Po belgijskom zakonu, zatvorenici mogu biti oslobođeni pošto odsluže trećinu kazne ili, ako su osuđeni na doživotni zatvor kao Dutroux, nakon 15 odsluženih godina. S obzirom na užasnu prirodu Dutrouxovih zločina koji su šokirali Belgiju, mizerni su izgledi da će mu zahtjev biti odobren. Uz to, njegova bivša supruga i suučesnica u zločinu Michelle Martin, osuđena na 30 godina zatvora, puštena je na slobodu prošlog ljeta nakon 16 godina provedenih u zatvoru, a takva odluka suda izazvala je velike prosvjede u Belgiji. Saslušanje u ponedjeljak održano je pod iznimnim mjerama osiguranja u i oko sudnice. Odluka sudaca bit će objavljena na javnom ročištu 18. veljače. Još nije poznato hoće li joj Dutroux nazočiti.

ZAGREB - Španjolski premijer Mariano Rajoy, koji je pod pritiskom da preda ostavku zbog optužbi za korupciju, odbacio je u ponedjeljak sve navode i poručio da je njegova Narodna stranka (PP) predana provedbi reformi koje bi trebale izvući Španjolsku iz najgore financijske krize posljednjih godina, javlja BBC. Rajoy je odbacio sve optužbe za korupciju i pozive za ostavkom nakon što je El Pais objavio preslike dokumenata koji navodno dokazuju da je između 1997. i 2008. primao "donacije od 25.000 eura na godinu" od direktora privatnih poduzeća. Peticiju za njegovom ostavkom potpisalo je na internetu 850.000 ljudi. Premijer opovrgava da je primao nelegalan novac i tvrdi da se radi o "potpuno lažnim" navodima. Govoreći u nazočnosti njemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu, poručio je da je vlada i dalje jaka te da će prebroditi te optužbe. "Vlada je stabilna. PP ima većinu i provodi svoj program utemeljen na reformama", poručio je. Merkel je kazala da podržava napore španjolske vlade. "Imam dojam da cijela španjolska vlada radi na suzbijanju nezaposlenosti i da pokušava provesti strukturne reforme", kazala je Merkel.

NEW YORK - Vijeće sigurnosti UN-a poduzet će "snažne mjere kao odgovor na nuklearni pokus na koji se sprema Sjeverna Koreja", izjavio je u ponedjeljak predsjedavajući VS-a, južnokorejski veleposlanik Kim Sook. Kim Sook je potvrdio da se nuklearni pokus Sjeverne Koreje čini "neizbježnim". "Ne možemo ništa ne učiniti u vezi ove provokativne i razorne inicijative Pjongjanga. Očekujem da Vijeće sigurnosti poduzme snažne mjere s tim u vezi", kazao je Kim Sook. Sjeverna Koreja je objavila svoju namjeru da izvrši nuklearni pokus, treći nakon pokusa izvedenih 2006. i 2009. godine, kao odgovor na odluku Vijeća sigurnosti u siječnju da postroži sankcije protiv sjevernokorejskog režima.

WASHINGTON - Naoružani muškarac koji je petogodišnjeg dječaka tjedan dana držao kao taoca u podzemnom bunkeru u ruralnom dijelu Alabame ubijen je u ponedjeljak u intervenciji saveznih agenata, a dječak je oslobođen bez ozljeda, objavila je mjesna policija. Agenti FBI-a upali su u bunker kako bi spasili dječaka nakon procjene da mu je život ugrožen. Pregovori s otmičarem, 65-godišnjim Jimmyjem Leejem Dykesom u posljednja su 24 sata nazadovali, objasnila je policija, a osumnjičenik je snimljen s oružjem u ruci. FBI je uspio ugurati kameru u bunker i Dykesa je "imao na oku" cijelo vrijeme. Do operacije spašavanja došlo je sedmi dan nakon otmice. Dječak je prevezen u najbližu bolnicu na pregled i fizički je neozlijeđen. Dykes, vijetnamski ratni veteran i umirovljeni vozač kamiona, dječaka je oteo iz njegova školskog autobusa u blizini Midland Cityja u Alabami. Prethodno je ubio vozača autobusa. Motivi njegova čina nisu poznati, a FBI nije želio objaviti pojedinosti o operaciji spašavanja i kako je otmičar ubijen.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙