FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turska: Testovi potvrđuju da je ljevičar napao veleposlanstvo SAD-a

Autor: akoz
ISTANBUL, 2. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Samoubilački bombaški napad na veleposlanstvo SAD-a u petak u Ankari izvršio je član turske ljevičarske skupine koja optužuje Washington da Tursku koristi kao "roba", rekao je u subotu ured guvernera Ankare navodeći kao dokaz ispitivanja DNK.

Ecevit Sanli, član ljevičarske Fronte za revolucionarno narodno oslobođenje (DHKP-C), raznio se u petak pred ulazom u veleposlanstvo dok je pokušavao ući u njega ubivši i turskog stražara.

DHKP-C, protuamerička organizacija koja se nalazi na popisima terorističkih organizacija SAD-a i Turske, preuzeo je odgovornost u izjavi objavljenoj na internetu u kojoj je i turskog premijera Tayyipa Erdogana nazvao američkom "marionetom".

DHKP-C je zatražio od Washingtona da povuče raketne sustave Patriot s turskog tla. "Naša je akcija za neovisnost naše zemlje koja je postala novi rob Amerike", poručila je ta organizacija u izjavi.

"Amerika ubojica! Nećete pobjeći od gnjeva naroda", kaže se u izjavi na internetu pored koje je slika Sanlija obučenog u vojnu odoru opasanog pojasom s eksplozivom. Izjava upozorava Erdogana da je i on meta.

DNK ispitivanja potvrdila su da je napadač bio Sanli, priopćio je ured guvernera Ankare. Ured je naveo da je Sanli pobjegao iz zemlje prije jednog desetljeća i da su ga vlasti imale na popisu traženih.

Trojica ljudi su uhićena u Istanbulu i Ankari u vezi s napadom, izvijestila je nacionalna televizija TRT.

Sanli je rođen 1973. u crnomorskom gradu Orduu a 1997. je zatvoren zbog napada na policijsku postaju i časničku školu u Istanbulu ali mu je izricanje presude odgođeno nakon što se razbolio za štrajka glađu nakon čega se više nije vraćao u zatvor. Godinu dana kasnije, 2002. osuđen je na kaznu doživotnog zatvora te je pobjegao iz zemlje, rekli su dužnosnici. Ministar unutarnjih poslova Muamer Guler je rekao da se Sanli u Tursku vratio s krivotvorenim dokumentima.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙