FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Uložene žalbe na presudu Mevlidu Jašareviću

Autor: rmav
SARAJEVO, 29. siječnja 2013.(Hina) - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine uložilo je žalbu na prvostupanjsku presudu Suda BiH kojom je Mevlid Jašarević osuđen na 18 godina zatvora zbog terorističkog napada na američko veleposlanstvo u Sarajevu te je zatražilo izricanje strožije kazne, ali i kažnjavanje dvojice suoptuženika koji su sudskom presudom oslobođeni krivnje.

"Tužitelj presudu smatra neadekvatnom i preblagom, kao i nesrazmjernom načinu počinjenja kaznenih djela koja se optuženima stavljaju na teret, težini kaznenih djela, kaznenoj odgovornosti optuženih, vremenu, mjestu i načinu izvršenja te naročito trajnim posljedicama po žrtve ovog terorističkog čina i štetnim posljedicama za samu državu BiH na međunarodnom planu", stoji u priopćenju bosanskohercegovačkog državnog tužiteljstva, objavljenom u utorak u Sarajevu.

Tužiteljstvo je predložilo da se Jašarevića, kao i Emraha Fojnicu i Muniba Ahmetspahića, proglasi krivim za kazneno djelo organiziranja terorističke skupine.

Maksimalna zapriječena kazna u BiH za takva kaznena djela je 20 godina zatvora.

Žalbu na presudu ranije je uložio i Jašarevićev odvjetnik Senad Dupovac tražeći blažu kaznu za svog branjenika. Ocijenio je kako će razmatranje uslijediti najranije u svibnju.

Mevlid Jašarević, koji je srbijanski državljanin, osuđen je na 18 godina zatvora nakon što ga je sud proglasio krivim zbog napada na veleposlanstvo SAD u Sarajevu, počinjenog u listopadu 2011. godine. Jašarević je tada na zgradu veleposlanstva ispalio više od stotinu metaka pri čemu je teško ranio policajca angažiranog na osiguranju.

Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić, koji su bili optuženi da su mu pomagali u pripremi tog napada, oslobođeni su krivnje zbog nedostatka dokaza.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙