FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporba: pregovori samo o odlasku Asadova režima

Autor: mtro
KAIRO, 31. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Koalicija sirijske oporbe je istaknula u četvrtak da bi se svi razgovori trebali voditi o odlasku režima Bašara al-Asada, dan nakon što je vođa glavne sirijske oporbene koalicije Ahmed Muaz al-Hatib na svojem profilu na Facebooku izrazio spremnost za razgovor s predstavnicima sirijskog režima, pod određenim uvjetima.

Koalicija okupljena u Kairu je u priopćenju navela da bi se svi pregovori trebali voditi o odlasku režima i dodao da prihvaća svako političko rješenje ili nastojanje da se postigne taj cilj.

U srijedu je al-Hatib rekao da da je u znak dobre volje spreman na izravne razgovore s predstavnicima sirijskog režima u Kairu, Tunisu ili Istanbulu i postavio uvjete, među kojima je glavni oslobađanje 160.000 zatočenika režima.

Te izjave su odmah izazvale protivljenje jednog dijela oporbe, posebice Sirijskog nacionalnog vijeća, glavne sastavnice koalicije, koji odbija svaki dijalog prije odlaska sirijskog predsjednika s vlasti.

Glasnogovornik Koalicije Valid al-Buni je rekao da na sastanku nije bilo nesuglasica. Dodao je da oporba čeka rezultate rusko-američkih pregovora. "Tada ćemo zauzeti stajalište. Nazire se rješenje i mi se politički pripremamo na sve što bi moglo biti rečeno", dodao je bez dodatnih pojedinosti.

(Hina) xtm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙