FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska ne vidi skori Asadov pad

Autor: vmrs
PARIZ/BEJRUT, 24. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Francuska je u četvrtak objavila kako ne vidi znakove koji bi upućivali na skori pad sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada, iako je službeni Pariz mjesecima tvrdio da Asad samo što nije svrgnut

Ustanak protiv Asadova režima traje već gotovo dvije godine, odnio je 60 tisuća života, a 650 tisuća ljudi je u progonstvu, objavili su Ujedinjeni narodi. Francuska je nekad bila kolonijalni gospodar u Siriji, najsnažnije zagovara ustanak protiv Asada i prva je priznala oporbenu koaliciju.

"Stvari se ne kreću. Rješenje kojem smo se nadali, a mislim na Bašarov pad i dolazak (oporbene) koalicije na vlast, nije se dogodilo", rekao je ministar vanjskih poslova Laurent Fabius u redovitom novogodišnjem obraćanju novinarima.

Fabius je radiju RFI u prosincu da je Asadov "kraj sve bliže". Ali u četvrtak kaže kako međunarodno posredovanje i rasprave o krizi koja traje od ožujka 2011. ne vode nikamo. "U zadnje vrijeme nema pozitivnih znakova", rekao je.

Po njegovim riječima, sirijski oporbeni čelnici i predstavnici pedesetak zemalja i organizacija sastat će se u Parizu 28. siječnja i razgovarati o tome kako ostvariti prethodne dogovore.

Asad se odupro svim dosadašnjim pokušajima da ga svrgnu i bešćutno guši ustanak u kojem sudjeluju, kako on tvrdi, izvana poslani teroristi. U četvrtak ga je državna televizija prikazala u posjetu džamiji na proslavi rođendana proroka Muhameda. Smiješio se i rukovao s članovima vlade, ali nije održao govor.

(Hina) xvm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙