FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipatska oporba odbila razgovore s islamističkim predsjednikom

Autor: akoz
KAIRO, 28. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Glavna egipatska oporbena koalicija neće se u ponedjeljak pridružiti razgovorima na koje je pozvao predsjednik Mohamed Mursi jer prijedlog nije iskren te oporba neće sudjelovati ni u budućim pregovorima ako se ne ispuni popis uvjeta, rekli su članovi oporbene koalicije.

Mursi je pozvao svoje saveznike i protivnike na razgovore u ponedjeljak popodne u pokušaju da se riješi politička kriza i okonča nasilje na ulicama koje je izbilo tijekom prosvjeda protiv vlade. U petodnevnim nemirima 50 je osoba izgubilo život.

Fronta nacionalnog spasa, koja je slične pozive na dijalog odbila i prošle godine tijekom drugih nemira, poziv islamističkog čelnika zemlje je ocijenila "kozmetičkim i bez sadržaja", rekao je vodeći član koalicije Mohamed ElBaradei.

"Mi danas nećemo doći na dijalog", rekao je ElBaradei na konferenciji za tisak nakon sastanka članova Fronte u Kairu na kojem se raspravljalo o Mursijevom pozivu.

"Poslat ćemo poruku egipatskom narodu i predsjedniku o tome što mislimo da je ključno za dijalog. Ako se on s time složi mi smo spremni na dijalog", rekao je.

Zahtjevi koalicije uključuju zahtjev da Mursi prihvati odgovornost za krvoproliće i pristane formirati vladu nacionalnog spasa, što su bili i raniji neispunjeni zahtjevi oporbe.

"Mi smo u prošlosti prihvatili dijalog i otišli predsjedniku u njegovom uredu i razgovarali s njim", rekao je ljevičarski političar Hamdeen Sabahy. "Mi ne odbijamo dijalog ali je rezultat bio da je objavio represivan ukaz".

Oporbeni političari razljutili su se krajem prošle godine kada je Mursi donio ukaz kojime mu se daju izvanredne ovlasti za koje su predsjednikovi saveznici rekli da su ključni kako bi se pomoglo egipatskoj tranziciji. Protivnici su, međutim, rekli da je riječ o otvorenom uzurpiranju vlasti.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙