FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne nadomak najviše razine u tri mjeseca

Autor: mkuz
LONDON, 28. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na londonskom tržištu nadomak najviše razine u tri mjeseca, poduprte optimizmom u vezi sa stanjem u gospodarstvu u očekivanju sastanka američke središnje banke i objave podataka s američkog tržišta rada.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte neznatno pala, kliznuvši na 113,08 dolara. U petak je nakratko dosegla najvišu razinu u tri mjeseca od 113,84 dolara. Na američkom tržištu barelom se također trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 95,98 dolara.

Fedov odbor za monetarnu politiku završit će u srijedu dvoednevni sastanak. U međuvremenu su iz banke poručili da očekuju da će zadržati kratkoročne kamatne stope na važećim, iznimno niskim razinama kako bi nastavili podupirati gospodarstvo.

Ulagači će također usmjeriti pozornost na izvješće o američkom tržištu rada u siječnju, koje će biti objavljeno u petak, kako bi stekli precizniju sliku o stanju u najvećem svjetskom gospodarstvu. U anketi Reutersa analitičari su procijenili da su poslodavci neto otvorili 155 tisuća novih radnih mjesta dok bi stopa nezaposlenosti trebala ostati nepromijenjena na 7,8 posto.

Nedavno objavljeni podaci pokazali su da industrijska proizvodnja u Kini i SAD-u raste najbržim tempom u posljednje dvije godine, dok se njemačko poslovno raspoloženje u siječnju poboljšalo treći mjesec zaredom i poduprlo očekivanja da će potražnja za naftom porasti.

"Naftna tržišta podupiru poboljšani gospodarski izgledi i rast na burzama dionica. Svjedočili smo blagom valu dobitonosnih prodaja nakon prošlotjednih visokih razina cijena, ali se njihov blagi pad sada koristi kao prilika za nove kupovine", rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Tržište također očekuje objavu podataka u srijedu o američkom BDP-u u četvrtom tromjesečju.

"Kako Fed vjerojatno ovog tjedna neće bitno mijenjati svoju politiku, podaci o američkom BDP i o zapošljavanju uvelike će utjecati na tržište dionice i roba u ovome tjednu", procjenjuje Jason Schenker iz teksaškog Prestige Ekonomicse u bilješci.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 110,2 dolara po barelu, što znači da je bila 32 centa viša nego prethodnog dana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙