FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švedska ne traži suspenziju bezviznog režima za zapadni Balkan - veleposlanstvo

Autor: vili
BEOGRAD, 30. siječnja 2013. (Hina) - Švedsko veleposlanstvo u Beogradu priopćilo je u srijedu da švedska vlada nije pokrenula inicijativu za suspenziju bezviznog režima i naglasila da Stockholm snažno podupire uvođenje mehanizma suspenzije u postojeći set regulacija o kojem je u tijeku rasprava u Europskoj uniji.

Priopćenje švedskog veleposlanstva slijedilo je nakon što su pojedini srbijanski mediji izvijestili da je ministar za imigracije i politiku azila Tobias Lennart Billström poslao vladama preostalih 26 članica EU pismo u kojem zahtijeva da se građanima Srbije, Albanije, BiH, Kosova, Makedonije i Crne Gore ponovno uvedu vize za putovanja u zemlje EU.

"Suprotno izvješćima nekih medija ništa se u švedskom stajalištu u tom pogledu nije promijenilo", navedeno je u priopćenju švedskog veleposlanstva, uz objašnjenje da je tekst tog mehanizma "napisan neutralnim riječima" i da ne cilja posebno "na tražitelje azila iz zapadnog Balkana".

"Švedska potpora uvođenju mehanizma suspenzije ne podrazumijeva da će Švedska automatski biti za to da se taj mehanizam odmah primijeni", istaknuto je u priopćenju švedskog veleposlanstva u kojem se navodi i da je švedska vlada "veoma svjesna značenja koji slobodni vizni režim ima za građane zemalja zapadnog Balkana".

Međutim, u priopćenju se ističe i da je "način na koji je ta sloboda korištena neprihvaljiv" i posjeća da je Švedska jedna od zemalja članica EU najviše pogođena brojem osoba koje traže azil i kojih je 20.000 iz ove regije nakon što je 2009. godine uveden slobodan vizni režim.

Prema ovotjednim izvješćima beogradskih medija, koji prenose izjavu švedskog ministra za imigracije i politiku azila Tobiasa Lennarta Billströma, Švedska planira pooštriti politiku prema azilantima, kako bi pomoć mogli dobiti svi oni kojima je zaista nužna. Billström je ocijenio da su zahtjevi ljudi iz Srbije i okolnih zemalja za dobivanje azila neutemeljeni, jer proizlaze iz socijalne i ekonomske situacije i nezaposlenosti, a pritom zauzimaju stambeni prostor namijenjen pravim azilantima.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙