FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Priština izabrala časnika za vezu s Beogradom - mediji

Autor: vili
BEOGRAD/PRIŠTINA, 23. siječnja 2013. (Hina) - Priština je odlučila da časnik za vezu s Beogradom bude aktualni kosovski veleposlanik u Švedskoj Ljuljizim Peci, izvijestili su u srijedu beogradski mediji pozivajući se na izjave dužnosnika u Prištini.

Ljuljzima Pecija je, nakon konzultacija s premijerom Hashimom Thacijem, predložio ministar vanjskih poslova Kosova Enver Hoxhaj, a o svom je prijedlogu izvijestio i kosovsku predsjednicu Atifete Jahjagu od koje se očekuje da potpiše rješenje, navode mediji u Beogradu, pozivajući se na izjavu glasnogovornika MVP-a u Prištini Artana Behramija.

Kako izvješćuje B92, kosovska ministrica za eurointegracije Vlora Citaku prethodno je danas na svom Twitter profilu objavila da će kosovski časnik za vezu u Beogradu biti Ljuljzim Peci, veleposlanik Kosova u Švedskoj, dok je beogradski list “Danas” čak naveo kako bi Peci trebao stupiti na dužnost u ožujku.

Također, beogradski mediji špekuliraju i da bi časnik za vezu srbijanske vlade u Prištini mogao biti nekadašnji državni tajnik za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović, dok izvori lista “Danas” bliski državnom vrhu Srbije navode da je Ivanovićevo imenovanje neizvjesno s obzirom na kadrovske nesuglasice unutar vladajuće koalicije i da bi, navodno, to mjesto trebalo pripasti Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) premijera Ivice Dačića.

Više je izvora listu “Danas” neslužbeno potvrdilo da časnici za vezu neće imati diplomatski imunitet i uobičajene privilegije, ali da će imati prava kao službenici ureda EU, pri kojima će u prvo vrijeme raditi.

Pojedini predstavnici srpske diplomacije upozoravaju na to da će časnici za vezu Beograda i Prištine biti ravnopravni, što ukazuje na "novu varijantu diplomatskog predstavljanja, po kojoj su oni preteče veleposlanika", navodi list.

Prema tumačenju bivšeg veleposlanika Srbije u Parizu Predraga Simića, sintagma "časnik za vezu" preuzeta je iz vojne terminologije, a njihova je uloga da “omoguće suradnju i preduihtre obnovu neprijateljstva”.

“Oni će biti crveni telefoni između Beograda i Prištine, ali neće imati diplomatski imunitet i privilegije. Beograd može ne prihvatiti veleposlanika kojega šalje Priština, koja koristi situaciju da to podigne na razinu uspostavljanja diplomatskih odnosa. Do toga ima još puno”, rekao je listu “Danas” Simić, koji je i profesor Fakulteta političkih znanosti u Beogradu.

Šef delegacije Europske unije u Srbiji Vincent Degert izjavio je danas da je u dijalogu Beograda i Prištine postignut “dobar napredak” i da se “uskoro očekuje imenovanje časnika za vezu”. On je nakon susreta sa srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem u Beogradu rekao da je među temama razgovora “bilo i pitanje imenovanja časnika za vezu, koje bi trebalo biti obavljeno idućih dana”.

(Hina) xvil yvl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙