FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zemlje regije jačat će suradnju u kontroli granica i migracija

Autor: rmav
SARAJEVO, 30. siječnja 2013.(Hina) - Šest država jugoistočne Europe koje su članice Regionalne incijative za migracije, azil i izbjeglice (MARRI) nastavit će jačati suradnju na planu kontrole ilegalnih migracija i granica, potvrđeno je na forumu MARRI-ja koji je u srijedu održan u Sarajevu na razini predstavnika ministarstava unutarnjih poslova.

Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine koja trenutačno predsjeda MARRI-jem, kazao je kako je u proteklom razdoblju postojao visok stupanj koordinacije i razmjene iskustava s državama-članicama Europske u cilju uspostave najboljih standarda u kontroli granica i migracija.

"Time doprinosimo bržem i efikasnijem putu ka našem krajnjem cilju, a to je punopravno članstvo u EU", kazao je Radončić na forumu koji je okupio i predstavnike iz Hrvatske, Srbije, Albanije, Crne Gore te Makedonije.

Jedini ministar koji je uz Radončića sudjelovao na sarajevskom skupu bio je srbijanski premijer i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić, koji je pak inzistirao na tome da Europska unija griješi kada prijeti ponovnim uvođenjem viza za zemlje regije zbog sve većeg broja lažnih azilanata koji iz njih pristižu.

"Ponovno uvođenje viza bila bi loša poruka i poticaj antieuropskim snagama u regiji, a imalo bi posljedice i po naš odnos prema EU", kazao je Dačić novinarima.

Predložio je da članice EU, koje se suočene s najvećim priljevom lažnih azilanata sa Balkana, promijene način obrade zahtjeva za azil i time obeshrabre lažne tražitelje azila.

"Njemačka za svaki mjesec čekanja na azil daje po 700 eura. Pa za 700 eura možda bi se i neki ministar odlučio tražiti te novce", kazao je Dačić u svom stilu.

Potvrdio je istodobno kako u Srbiji trenutačno oko pet tisuća državljana, uglavnom azijskih i afričkih zemalja, također čeka rješavanje zahtjeva za odobrenjem azila, a riječ je o ilegalnim migrantima koje je policija uhitila u njihovu pokušaju da se dokopaju teritorija EU.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙